Śledź z koperkowym pesto na maśle cytrynowym

Autor

Eintopf

Śledzia wymoczcie w wodzie (2-3 h). Z pumpernikla wykrójcie kanapeczki. Masło utrzyjcie z sokiem z cytryny, dodajcie pieprz. Wszystkie składniki pesto zmiksujcie w malakserze, powoli dolewając oliwę, aż masa będzie gładka. Pumpernikiel posmarujcie masłem, połóżcie na niego kawałek śledzia posmarowanego pesto, udekorujcie świeżym koperkiem. Smacznego!

 

Składniki: (6 kanapeczek)

• 1 płat śledzia w oleju (matias)

• 1 opakowanie chleba typu pumpernikiel

 

masło cytrynowe:

• 50 g miękkiego masła

• 1 łyżeczka soku z cytryny

• 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

 

koperkowe pesto:

• 5 pęczków koperku

• 2 ząbki czosnku

• 1 łyżeczka soli

• sok z 1/2 cytryny

• 1 łyżeczka musztardy dijon

• 2 łyżki startego parmezanu

• 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

• 2-3 łyżki oliwy

 

Prestiż magazyn szczeciński
2( 79)
luty'15