Kuchnia jak dawniej

W dawnych książkach kucharskich z terenu Pomorza znaleźć można przepisy zawierające różnorodne składniki i przyprawy, po które chętnie sięga współczesna gastronomia. Dawne tradycje kultywuje nowy lokal, mieszczący się nieopodal Placu Lotników - restauracja Rytm Dnia. 

Autor

Prestiż

Dawni mieszkańcy Szczecina i okolic jedli suto i tłusto, ponieważ warunki atmosferyczne i ciężka, codzienna praca tego wymagały. Jednak wraz z nadejściem drugiej rewolucji przemysłowej coraz częściej zaczęto przychylnie spoglądać na dania wegetariańskie. Pod koniec XIX wieku powstał nawet ruch promujący taką dietę. W ten sposób obok dominujących zajęcy, drobiu i dziczyzny na stołach Pomorzan zagościły szpinak, sałata, kalarepa, pomidory, a także różnego rodzaju sosy, np. chrzanowy, z kaparów czy rakowy. Letnie i jesienne menu urozmaicały grzyby i owoce leśne. Na zmiany kulinarne wpływ miała również moda, a w szczególności entuzjazm wschodniej Europy dla wszystkiego, co francuskie. Owe przemiany stworzyły oryginalną i smaczną kuchnię regionu, której wiele elementów przetrwało do dziś. Część została zapomniana, ale na szczęście większość udało się zachować. Przepisy, stanowiące trzon wiedzy kulinarnej regionu, można znaleźć w książkach kucharskich, które stały się inspiracją do stworzenia restauracji Rytm Dnia z menu nawiązującym do historii kulinarnej Pomorza.

Jednym z atutów nowego lokalu jest jego lokalizacja w centrum miasta. Elegancki wystrój i sprawna obsługa pozwalają zarówno na przyjemny relaks, jak i szybkie załatwienie spraw biznesowych. W menu na szczególną uwagę zasługują dania z królika w aromatycznych sosach oraz potrawy z kaczki z oryginalnymi dodatkami. Warto dopieścić zmysły wyśmienitymi smakami i zapachami, towarzyszącymi mieszkańcom Pomorza od wieków. Zgodnie z tradycją restauracja Rytm Dnia dołoży wszelkich starań, by zadowolić gusta najbardziej wymagających gości.

 

Restauracja Rytm Dnia
Szczecin, ul. Małopolska 3, tel. 781 830 822, www.rytmdnia.pl 

Prestiż  
Kwiecień 2015