Siła Manhattanu. Wielkie grillowanie

Nadeszła wiosna, a wraz z nią sezon na grillowanie. Na targowisku Manhattan znajdziemy wiele stoisk, w których możemy znaleźć wyśmienite mięsa i ryby na grilla.

Autor

Prestiż

Na targowisku znajdziemy ponad piętnaście punktów z artykułami mięsnymi i dwa rybne, a w nich wszystkie rodzaje wędlin, mięs czy ryb, które pozyskiwane są od lokalnych producentów. Trafiają one bezpośrednio na Manhattan.

Zarówno drób, wieprzowina jak i wołowina pochodzą z Polski i są dostarczane z lokalnego uboju. Na Manhattan przywożone jest mięso niemrożone, które posiada wszelkie wymagane certyfikaty. Świeżość i smak sprawia, że idealnie nadaje się na grilla.
Wśród mięs znajdziemy zarówno drób, wieprzowinę, wołowinę jak również dziczyznę. Oprócz mięs na targowisku można nabyć ryby słodkowodne. Świeże szczupaki, sandacze czy okonie są wyławiane z Ińskich jezior. Natomiast ryby morskie takie jak śledzie, dorsz czy makrela pochodzą od rybaków z Kołobrzegu i Dziwnowa.
Warto przypomnieć walory zdrowotne ryb, do których należą poprawa układu krążenia, zmniejszają ryzyko arytmii serca czy zwiększenie „dobrego cholesterolu” LDL oraz przyrost serotoniny – hormonu szczęścia. Drób z kolei jest lekkostrawny, łatwo przyswajalny i niskotłuszczowy. Mięso wieprzowe zawiera witaminę B1, A, D i K. Wołowina stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującej w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Dziczyzna zawiera dużą ilość cennych witamin – między innymi B2, B5, B6 i minerałów, a przede wszystkim magnezu, fosforu i wapnia.
Grillowanie to nie tylko smak i zapach przygotowywanych dań, ale również atmosfera, która panuje podczas spotkań. Rozpalanie grilla, przyrządzanie i kosztowanie smakołyków z rusztu w towarzystwie rodziny i znajomych to świetny sposób na relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu

Prestiż  
Kwiecień 2015