Kolacja z Dalekiego Wschodu

„Należy starać się trzymać pałeczki swobodnie i lekko, wdzięcznie nimi operując, nabierając kąski potrawy lub ryżu w małych porcjach i wkładać do ust lekko rozchylonych, możliwie nie dotykając pałeczek wargami. Wykluczone jest oblizywanie pałeczek z drobin jedzenia.” 

Autor

Prestiż

a wysublimowana i odrobinę figlarna instrukcja obsługi pałeczek jaką w swojej książce kulinarnej podaje Masaru Imamura to tylko część tego, co ekscytujące w kuchni japońskiej. Począwszy od naczyń, w których podaje się jedzenie, a kończąc na samych potrawach, otrzymujemy obraz kulinarnej prostoty, ale bogatej w smaki. Tę kuchenną elegancję odnajdziemy w należącej do Exotic Restaurants restauracji Tokyo.

Wspomniane prostota i elegancja są fundamentalnymi zasadami japońskiej kultury, dotyczącymi także kuchni. Strona wizualna japońskich potraw jest bowiem niezwykle ważna, ale upragniony efekt osiąga się przy pomocy prostych składników i środków: rozmaitych metod krojenia, odpowiedniego doboru kształtów i kolorów dań. Tu nawet ilość sosu sojowego jest ściśle określona. 

Dla Japończyków jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale cały rytuał oparty na wielowiekowej tradycji. Przygotowywane potrawy muszą być harmonijnie skomponowane. Idealne danie to takie, w którym smak produktu jest podkreślany przez dodatki. Ogromnie ważne są przyprawy: imbir, sos sojowy, ziele o nazwie shiso. W gotowaniu niezbędna jest także sake – mirin, czyli słodka sake. Najostrzejszą przyprawą w japońskiej kuchni jest wasabi – zielony chrzan. Łagodnym w smaku daniom towarzyszą zwykle tsukemono – delikatne kiszonki z chińskiej kapusty, japońskiej rzodkwi daikon, marchwi, ogórków i imbiru. 

Warto dodać, że sushi nie jest wcale dominującą potrawą w japońskiej kuchni. Zupa miso z trzema kostkami tofu, grzybami shitake, wodorostami i kilkoma krążkami zielonego szczypiorku. Cztery kawałki surowej ryby udekorowanej i ułożonej na talerzu. Miseczka kolorowych marynowanych warzyw, kawałki rozpływającej się w ustach wołowiny kobe, ryby, yakimono, czyli wyborne dania z grilla i na deser jedyne w swoim rodzaju lody z zielonej herbaty. W Tokyo odnajdziemy te wszystkie smaki, za które odpowiada szef kuchni Kurosaki – san, autor dzisiejszych specjałów.   

 

Sushi Tokyo

To kolejna wariacja na temat sushi, narodowego dania Japończyków. W skład Tokyo wchodzi sashimi, czyli delikatne surowe mięso ryb (sushi) i wołowiny (gyuunotataki) podane z przyprawami, np. z ostrym wasabi. Kolejnymi składnikami są nigiri z łososiem i tuńczykiem będące najpopularniejszą odmianą sushi, maki z tuńczykiem krewetkami, awokado i japońską rzepą oraz oryginalne avocado dragon złożone z krewetek, węgorza, awokado, ogórka i majonezu, które swym wyglądem przypomina poćwiartowanego… smoka. Sushi Tokyo jest lekką, bogatą w smaki propozycją dla kilku osób.

Yakimono Grill (set dla dwojga)

Japończycy kochają grillować, ale trochę inaczej niż my. Owoce morza, ryby, drób i inne gatunki mięs pieką na ruszcie albo na grillu podgrzewanym węglem drzewnym. Yakitori to japoński szaszłyk, bardzo popularny przysmak, który składa się z grillowanego kurczaka nadzianego na patyczek, podawany z sosem teriyaki. Podobnie przyrządzana jest wieprzowina i wołowina. Sam sos teriyaki, który nadaje całości wyjątkowego smaku to kulinarny fenomen. Ta przepyszna marynata składa się z sosu sojowego, cukru bądź miodu i słodkiej sake – mirin. Wystarczy kropla i danie nabiera nowego charakteru.