Smaczne grzybobranie. Grzanki z kurkami i tymiankiem

Można je suszyć, marynować, smażyć, gotować i zamrażać. Pasują właściwie do każdej potrawy, sprawdzają się na pizzy, w pierogach, pod postacią zupy, jako składnik sosu i przekąski do wódki. Są idealnym dodatkiem, a własnoręcznie zebrane smakują najlepiej. Jest ich aż 120 gatunków, ale tylko niewielka część nadaje się do zjedzenia. Grzyby. Nie sposób ich nie lubić. Ich czas zaczyna się w czerwcu a kończy w październiku, szczytem grzybobrania jest wrzesień. Do dzieła zatem i do gotowania!

Autor

Eintopf

Składniki:

• 3-4 kromki chleba,    jaki lubicie

• 80-100 g kurek,    oczyszczonych i umytych

• 1 mała cebula

• 1 łyżka masła

• 2 łyżki Sherry

• listki z 6-8 gałązek    tymianku

• sól

• pieprz

 

Na patelni rozpuśćcie połowę masła i wrzućcie kurki, smażcie chwilę i następnie zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście ok. 10-15 minut, odcedźcie. Na tej samej patelni rozpuśćcie resztę masła, wrzućcie cebulę i smażcie aż się zeszkli, dodajcie kurki, tymianek i Sherry. Gotujcie aż Sherry się zredukuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Zwilżone kromki chleba możecie wrzucić na 10 minut do pieca (180'C), albo podsmażyć chwilę na suchej patelni. Na kromki wyłóżcie kurki. Możecie posypać świeżym tymiankiem, bądź natką, jeśli lubicie. Smacznego!

Prestiż magazyn szczeciński
8( 85)
Wrzesień'15
gajda