Smaczny początek dnia. Awokado pieczone z jajkiem i boczkiem

Zacznij dzień od dobrego żartu: zrób sobie jaja na śniadanie. My proponujemy wersję egzotyczną i wersję klasyczną. Obie wyborne. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nie należy go więc ignorować. Nie ograniczajmy się do kanapek czy płatków zalanych mlekiem. Nawet klasyczna jajecznica może przybrać bardziej wymyślną formę. Nauczmy się celebrować poranki i skorzystajmy z „eintopfowych” przepisów. Smacznego dnia!

Autor

Eintopf

Składniki: (2 śniadania)

• 2 jajka

• 1 puszka białej fasoli, odsączona

• 1 puszka pomidorów

• sól, pieprz

• 1 łyżeczka sosu Worcester

• 150 g pieczarek

• 8-10 pomidorków koktajlowych

• klika plastrów boczku

• natka pietruszki

 

Do rondelka wlejcie pomidory, podsmażcie, dodajcie fasolkę, sól, pieprz, sos Worcester, wymieszajcie i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut.

Rozgrzejcie piec do 190'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie umyte i osuszone pomidorki i pieczarki, skropcie porządnie oliwą, posólcie i popieprzcie. Pieczcie ok. 15-20 minut. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie boczek, usmażcie na chrupko. Na tej samej patelni, na wytopionym z boczku tłuszczu, usmażcie jajka. Wyłóżcie na talerz fasolę z pomidorami, usmażony boczek, upieczone pieczarki z pomidorkami oraz jajko, posypcie wszystko pietruszką. Smacznego!

Prestiż  
Październik 2015