100 najlepszych restauracji

Poland 100 Best Restaurants to przewodnik i rekomendacja dla najlepszych restauracji w kraju. W tym roku znalazły się na niej dwa szczecińskie lokale: Biała Trufla i Z drugiej strony lustra.

Autor

Karina Tessar

Zespół ekspertów, tworzących ranking najlepszych restauracji, spośród niemal 1100 zgłoszeń wyłonił 100 lokali, badając opinie klientów i kontrolując jakość obsługi poprzez tzw. mystery shopping. Przyznawane najlepszym restauracjom widelce oznaczały poziom wyróżnienia: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce. I właśnie tą ostatnią, najwyższą nagrodą uhonorowano szczecińską restaurację Biała Trufla, mieszczącą się na Podzamczu. Przyznano też nagrody specjalne. W kategorii „Szef Kuchni Roku” w regionie północno-zachodnim zwyciężyła Iwona Niemczewska, właścicielka restauracji „Z drugiej strony lustra”, która również otrzymała Grand Award. Właściciele Białej Trufli, Paula Debacka i Krzysztof Łosiewic wyróżniają się m.in. tym, że w kuchni lubią eksperymentować. Cały czas poszukują nowych smaków, a wplatając w swoje potrawy elementy kuchni molekularnej, wykorzystują naukę w celu ich urozmaicenia. Uczestnicy gali twierdzą, że inicjatywa spotkania ludzi świata gastronomii to świetny pomysł. Możliwość poznania wszystkich top szefów to duża dawka inspiracji, ale też dobra zabawa. Nie trzeba chyba dodawać, że na takiej imprezie nie mogło zabraknąć dobrego jedzenia. – I nie zabrakło – dodają z uśmiechem Paula i Krzysztof. 

Prestiż magazyn szczeciński
10( 87)
Listopad'15