Sushi – jak to się je

Choć o sushi słyszał każdy, nie wszyscy odważyli się spróbować. Powodem bywa niewiedza, w jaki sposób zabrać się do jedzenia. Dzięki naszemu poradnikowi przekonasz się, że to nic trudnego i że warto jak najszybciej nadrobić tą kulinarną zaległość.

Autor

Karina Tessar

– Sushi podajemy na dużej tacy, z której wszyscy mogą się częstować. Każdy wybiera swoją porcję, korzystając z grubszej strony pałeczek – cieńsza strona służy do jedzenia. Jeśli nie radzimy sobie z pałeczkami, to żaden wstyd. Jedynie sashimi je się wyłącznie przy ich pomocy, natomiast sushi możemy swobodnie chwytać palcami – tłumaczy Yuanming Wang, właściciel szczecińskiej restauracji japońskiej Sake. Do nakrycia otrzymujemy ciepły, wilgotny ręcznik, którym możemy oczyścić dłonie. Nieodłącznym towarzyszem sushi jest sos sojowy oraz marynowany imbir, którym zagryzamy jedzenie przy zmianie smaków. Zgodnie z tradycją ważne jest, aby podczas zamaczania sushi do sosu nie wpadło ani jedno ziarenko ryżu, więc zjadamy wszystko, co do okruszka. – Z doświadczenia wiemy jednak, że nasi goście nie mają z tym problemu, co bardzo nas cieszy – dodaje z uśmiechem właściciel Sake. Pierwsze kroki w jedzeniu sushi warto postawić właśnie teraz, gdy zestawy objęte są promocją -30% na wynos codziennie, a w lokalu od poniedziałku do piątku do godz. 15.

Szczecin, al. Piastów 1
tel. 91 484 36 18