Egzotyczny powiew wiosny

Sałatki w kuchni azjatyckiej to smaczny dodatek do głównych dań, ale również świetna przekąska, szczególnie na ciepłe wiosenne dni. Zajrzeliśmy do kuchni japońskiej i tajskiej, które w swoim menu mają spory wybór tych lekkostrawnych i kolorowych dań.

Autor

prestiz

galeria

Tokyo Sushi’n’Grill
Japonia to kraj, w którym ryby mają prawdziwą wartość i są podstawowym posiłkiem mieszkańców Kwitnącej Wiśni. Statystyczny Japończyk zjada ich aż 40 kg rocznie. Ryby stanowią, obok ryżu, podstawowy czynnik kultury kulinarnej. W żadnym innym kraju ich najlepsze gatunki a także towarzyszące im owoce morza nie osiągają tak spektakularnych cen. Do najdroższych ryb należy tuńczyk błękitny (do 90 dolarów za kg), a jego sprzedaż odbywa się najczęściej w systemie aukcyjnym. Wartość ryb nie tylko odzwierciedla się w ich cenie, ale również w tym, że są bardzo zdrowe i zwyczajnie smaczne. 
 
Sałatka sashimi 
Sashimi to japoński sposób serwowania surowego mięsa, najczęściej ryb i owoców morza, choć może być to również wołowina. Składniki są zazwyczaj krojone w kostkę lub plastry. 
W sałatce znalazły się świeże ryby i owoce morza wybrane przez sushi mastera: łosoś, tuńczyk, dorada, krewetka, seriola lub małże i kawior. Polane japońskim dressingiem na bazie sosu sojowego i octu zostały posypane sezamem. Obok kawałków mięsa znajduje się zestaw warzyw: biała kapusta, sałata lodowa, papryka, ogórek, marchewka, pomidor koktajlowy, kukurydza a także awokado.
 
Sałatka z łososia 
Na sałatkę składa się tradycyjny zestaw warzyw, czyli biała kapusta, sałata lodowa, papryka, ogórek, marchewka, pomidor koktajlowy, kukurydza oraz awokado. Wszystko jest bogato ozdobione plastrami łososia i kawiorem. Dodatkowo polane dressingiem na bazie sosu sojowego i octu, posypane sezamem.
 
Buddha Thai & Fusion Restaurant
Kuchnia tajska jest jedną z najoryginalniejszych na świecie. Bogactwo smaków jest tu ogromne a wiele potraw jest tu pikantnych i aromatycznych. To zasługa przypraw i ziół, m.in. nieodzownej kolendry. Świeże liście charakteryzują się głębokim i świeżym aromatem i zawierają olejki eteryczne. Dzięki nim każda potrawa zyskuje dodatkowy smak. To obowiązkowe zioło w kuchni tajskiej.
 
Yam Ma Muang Kung Krob  
To sałatka z mango i smażonych tygrysich krewetek. Do tych dwóch głównych składników dodana zostaje sałata lodowa, czerwona cebula, papryczki chilli, mięta i kolendra. Całość zostaje skropiona sokiem z limonki, polana dressingiem i posypana poszatkowanym szczypiorkiem.
 
Yam Neau Yang 
Podstawą tej sałatki są plastry grillowanej polędwicy wołowej i smażone papryczki chili. Pozostałe składniki to: sałata lodowa, czerwona cebula, mięta i kolendra. Sałatka zostaje na końcu skropiona sokiem z limonki, polana sosem rybnym i posypana szczypiorkiem.
 
Buddha Thai & Fusion Restaurant
Rynek Sienny 2, Szczecin, tel. 91 433 40 33
Tokyo Sushi'n'grill
Rynek Sienny 3, Szczecin, tel. 91 433 71 40
www.exoticrestaurants.pl
Prestiż magazyn szczeciński
3( 91)
Marzec'16
gajda