Święta z jajem

Wielkanoc to tradycja także w jedzeniu, ale nasz niezrównany duet kulinarny Eintopf nie byłby sobą gdyby nie przełamał świątecznego menu w swoim smacznym stylu i zaproponował czegoś bardziej alternatywnego Biała kiełbasa z oliwkami na czerwonym winie, jaja przyrządzone tak jak to robią od wieków Szkoci czy pasztet z odrobiną koniaku i porto, którego smak podkreślają pistacje. Wielkanocne śniadanie może być oryginalne przy zachowaniu tradycji i oczywiście wyjątkowe pyszne. Smacznego!

Autor

Eintopf

galeria

Biała kiełbasa z oliwkami i rozmarynem w czerwonym winie
 
Składniki:
• 6-8 szt. cienkich, białych kiełbas (ok. 500 g)
• 1 szklanka posiekanych w plasterki czarnych oliwek
• 3 gałązki świeżego rozmarynu
• 400 ml czerwonego, wytrawnego wina
• 1 łyżka masła klarowanego
 
Masło rozgrzejcie w głębokiej patelni, wrzućcie kiełbasę, oliwki, podsmażcie, aż się kiełbasa się zrumieni, kilka minut z każdej strony. Wrzućcie rozmaryn, zalejcie wszystko winem, duście na wolnym ogniu ok 20-30 minut, obracając kiełbaski od czasu do czasu.
 
Pasztet cielęco-wieprzowy z pistacjami
(przepis Pani Małgorzaty Marchewki)
 
Składniki:
• 500 g cielęciny (z zadniej części)
• sól
• pieprz
• oliwa do smażenia
• 300 g wieprzowiny (np. łopatki)
• 2 szalotki
• 2 jajka
• 200 ml śmietanki 30%
• 1 kieliszek koniaku
• po 1 łyżce posiekanych ziół: majeranku, tymianku i natki pietruszki
• 200 g wędzonej szynki
• 40 g pistacji
• 200 g słoniny, pokrojonej w cienkie plastry
• kilka gałązek ziół i kolorowy pieprz do dekoracji
• 300 ml porto
• 1 płaska łyżka żelatyny
 
Z cielęciny wykrójcie pasek długości formy, w której będziecie piec pasztet. Przyprawcie solą, pieprzem i obsmażcie na oliwie. Odstawcie. Pozostałą cielęcinę i wieprzowinę zmielcie na drobnym sicie razem z szalotką. Do mięsa dodajcie jajka, śmietankę i koniak. Przyprawcie solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszajcie. Następnie dodajcie zioła, szynkę pokrojoną w drobną kostkę oraz obrane, całe pistacje. Raz jeszcze dobrze wymieszajcie. Formę wyłóżcie folią spożywczą i poukładajcie w niej plastry słoniny, tak aby wystawały poza formę, przykryjecie nimi mięso. Do formy włóżcie mięso do połowy wysokości. Na środku ułóżcie pasek obsmażonej cielęciny i przykryjcie kolejną warstwą mięsa. Warstwy muszą być ułożone ściśle żeby podczas pieczenia nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Wierzch przykryjcie słoniną, obsypcie kolorowym pieprzem i udekorujcie gałązkami tymianku. Pasztet pieczcie 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej. Gdy będzie gotowy wyjmijcie i odstawcie do ostygnięcia. Przygotujcie galaretkę z porto. W 1/3 części zimnego porto namoczcie żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzejcie, aż się całkowicie rozpuści. Dodajcie do reszty alkoholu i dobrze wymieszajcie. Ostudzony pasztet zalejcie galaretką i wstawcie na przynajmniej 4 godziny do lodówki. Dzięki galaretce pasztet nie będzie wysychał.
 
Jaja szkockie
 
Składniki (6 porcje):
• 6 jaj, ugotowanych na twardo
• 500 g filetów z piersi kurczaka,
• 3 ząbki czosnku,
• 1/2 posiekanej, czerwonej papryki,
• 2 łyżki posiekanego, świeżego imbiru,
• 2 łyżki posiekanej kolendry,
• 2 łyżki przecieru pomidorowego,
• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
• 1 łyżka musztardy Dijon,
• 1 łyżeczka płatków chili,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
• 1 łyżeczka sproszkowanych ziaren kopru włoskiego,
• oliwa do smarowania formy.
 
Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Formę do muffinów nasmarujcie oliwą. Wszystkie składniki poza jajkami i kurczakiem wrzućcie do miksera i miksujcie przez ok. minutę. Dodajcie pokrojonego w średniej wielkości kostkę kurczaka i zmiksujcie na gładką pastę. Podzielcie na 6 równych porcji. Na desce rozłóżcie folię spożywczą 30 cm x 30 cm. Na środku ułóżcie porcję mięsa i przy użyciu łyżki rozsmarujcie na folii, tworząc okrąg o grubości ok. 1 cm. Na środku połóżcie jajko. Wsuńcie dłonie pod folię, podnieście do góry i uformujcie mięso wokół jajka. Zdejmijcie folię i dokończcie formować gołymi rękami. Gotowe przełóżcie do formy. Powtórzcie proces formowania z pozostałymi jajami. Wstawcie formę z jajkami do pieca na 25 minut. Po tym czasie wyjmijcie formę z pieca i delikatnie odlejcie płyn, który zebrał się w formie. Wstawcie ponownie do pieca na ok. 7 - 10 minut, do uzyskania złoto brązowego koloru. Po wyjęciu odstawcie na ok. 5 minut do przestygnięcia.
 
Eintopf to potrawa jednogarnkowa. W tym garze siedzi gotujące małżeństwo – Justyna i Daniel Hof, mocno przyprawione pasją do kuchni i gotowania. Na co dzień prowadzą kulinarnego bloga na łamach którego dzielą się przepisami swoich dziadków, rodziców, znajomych, ulubionych kucharzy i wreszcie autorskimi pomysłami wprost z podniebienia. Dla nas będą gotować co miesiąc, udowadniając, że wszędzie dobrze, ale w domu smakuje najlepiej.
www.eintopf.pl
Prestiż magazyn szczeciński
3( 91)
Marzec'16