Lemoniada cytrynowa z syropem z bazylii

Lemoniada jeszcze ponad sto lat temu uważana była za lekarstwo, podawano ją m.in. w paryskich szpitalach. Coś w tym jest, gdyż w czasie upałów stanowi idealny napój na ugaszenie pragnienia. Nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze smaczna i podawać ją można na wiele sposobów, jak robi to Eintopf.

 

Autor

Eintopf

Składniki:

• sok wyciśnięty z 7 cytryn

• syrop z bazylii (przepis obok)

• 1-1,5 szklanki wody mineralnej

• cytryna, bazylia, do przybrania

 

Syrop bazyliowy:

• ok.30 listków świeżej bazylii

• ¾ szklanki cukru

• 1 szklanka wody

 

W rondelku wymieszajcie ze sobą składniki syropu, gotujcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, drewnianą łyżką rozgniećcie liście bazylii. Zdejmijcie z ognia i wystudźcie. Przecedźcie syrop przez sitko, wymieszajcie go z sokiem z cytryny, dolejcie wodę, wymieszajcie. Podawajcie ze świeżymi listkami bazylii, plasterkiem cytryny i lodem. 

 
Prestiż magazyn szczeciński
7( 95)
Lipiec'16