Lemoniada z truskawek i rabarbaru z dodatkiem mięty oraz limonki

Lemoniada jeszcze ponad sto lat temu uważana była za lekarstwo, podawano ją m.in. w paryskich szpitalach. Coś w tym jest, gdyż w czasie upałów stanowi idealny napój na ugaszenie pragnienia. Nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze smaczna i podawać ją można na wiele sposobów, jak robi to Eintopf.

Autor

Eintopf

Składniki:

• 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

• 2 szklanki pokrojonych truskawek

• 6 szklanek wody

• 3 łyżki miodu, bądź 3-4 łyżki cukru

• 15-20 liści mięty

• 1/4 szklanki soku z limonki

 

Wszystkie składniki wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 25 minut. Przecedźcie przez sito. Odstawcie do wystygnięcia, a następnie wstawcie do lodówki. Podawajcie z lodem i dodatkowymi liśćmi mięty.

 
Prestiż magazyn szczeciński
7( 95)
Lipiec'16
gajda