Szafir Azji

Nazywana Łzą Indii, Wyspą Rozkoszy, czy Perłą Oceanu Indyjskiego. Sri Lanka może nie jest tak częstym celem wypadowym turystów jak Tajlandia czy Indie, ale nic nie traci do tych dwóch miejsc, a wręcz przeciwnie. 

Autor

Aneta Dolega

Ten skromny kraj położony na wyspie Cejlon, w Azji Południowej, to raj na ziemi, choć ludzie żyją tu skromnie. Szczeciński fotoreporter Andrzej Szkocki wybrał się z przyjaciółmi na krótki urlop do jednej z części Sri Lanki i przywiózł ze sobą fantastyczne zdjęcia. Odwiedził stolicę Kolumba, Negomombo, Pinnawalę gdzie znajduje się sierociniec dla słoni i Chwilaw, w której mieszkał.

– Może gdybym był młodszy, to pewnie podróżowałbym bez żadnego większego planu, stopem i z jedną torbą na ramieniu – żartuje. – Ale wybrałem wyjazd zorganizowany przez biuro podróży. Jednak na miejscu chciałem zobaczyć prawdziwe oblicze tego zakątka świata, a nie typowe atrakcje dla turystów i po części mi się to udało.

Podróż odbyła się w styczniu. Kiedy w Polsce panuje plucha udająca zimę, w Sri Lance znajdziemy lato w pełni, bowiem panuje tu klimat tropikalny z wpływami monsunu. Dziewicza natura, ciepłe powietrze, góry, doliny, wodospady, pola ryżowe, złote plaże i ocean. Ten niewielki kraj ma naprawdę wiele do zaoferowania.

– Mieszkaliśmy w miejscu gdzie razem było około z 20, 30 osób, nic co by przypominało zawalony turystami kurort – opowiada fotoreporter. – Mieszkańcy naprawdę są tu bardzo przyjaźni i mili, chętnie pomogą, pokażą prawdziwą Sri Lankę… a ona jest urocza.

To miejsce gdzie kilka religii funkcjonuje obok siebie. Oprócz panującego buddyzmu znajdziemy tu islam, hinduizm, chrześcijaństwo.

– Mieszkańcy, ci których spotkałem to skromni ludzie. Mieszkają w bambusowych domach, ci zamożniejsi w murowanych. Głównym środkiem lokomocji są motorynki, motocykle. Można podróżować autobusem, minibusem czy pociągiem, można przejechać się także rykszą. Dwie rzeczy są bardzo tu widoczne: zwierzęta, które nagle przechodzą przez drogę i sami kierowcy oraz piesi, których nie dotyczą żadne reguły – śmieje się. – Co do zwierząt to ich obecność jest tu normalna, w hotelu spotkaliśmy małe kraby i całkiem spore modliszki… Jedno co mnie zaskoczyło to widok słoni. Nie widok w ogóle, tylko widok małych słoni zakutych łańcuchami. Być może hodowcy musza jakoś nad nimi zapanować.

Sri Lanka na świecie najbardziej znana jest z uprawy herbaty i kawy. Tutaj mieści się jedna z najważniejszych dla buddystów świątyń – Świątynia Zęba Buddy w Kandy. Stąd pochodzą najcenniejsze szafiry. Warto zobaczyć stolicę – Kolombo, gdzie z wieżowcami i hotelami sąsiadują liczne atrakcje turystyczne, m.in. muzea, świątynie i ogrody.

Wielu wrażeń dostarczy także Park Narodowy Wilpattu z licznymi słoniami, lampartami, jeleniami aksis oraz pawiami indyjskimi. Amatorzy wspinaczki powinni udać się na Sri Pada, czyli Szczyt Adama, który stanowi ważne miejsce religijnych pielgrzymek. Jak głosi legenda, to właśnie tutaj Adam po wygnaniu z raju postawił swój pierwszy krok. Spragnieni wypoczynku na egzotycznej plaży powinni wybrać się do Beruwali. Natomiast kurort Kalutara to miejsce znane niegdyś z ogromnego bogactwa plantacji różnorodnych przypraw. Urokliwa jest także spokojna Marawila – dawna wioska rybacka. Tutaj są najpiękniejsze w regionie plaże z miękkim piaskiem i krystaliczną wodą.

– Sri Lanka jest zachwycająca. Dodatkowym atutem jest jedzenie. Dla mnie amatora kuchni azjatyckiej to coś wspaniałego. Tradycyjna kuchnia Sri Lanki to bez wątpienia ryż z curry, który serwuje się zarówno w postaci bardzo pikantnej, jak i łagodniejszej. Natomiast na małych talerzykach podawane są różne dodatki. Podstawą curry są oczywiście przyprawy, takie jak: cynamon, kurkuma, chilli, curry i liście pandanu. Do potraw dodaje się też mleczko kokosowe, czosnek i rozkruszone śledzie. Wszystko je się rękoma, bez użycia sztućców, co tylko potęguje smak potraw – zachwyca się fotoreporter i dodaje. – Kolory, smaki, ludzie, przyroda. Kiedy jest się tam na miejscu czuje się ten klimat. Nie wiem jak, ale to czuć i mam nadzieję, że na moich zdjęciach jest to widoczne.

Prestiż magazyn szczeciński
9( 96)
Wrzesień'16