Święto Wina – Beaujolais Nouveau

Co roku, w trzeci czwartek listopada, przypada święto młodego wina z regionu Burgundii. Francuzi hucznie obchodzą nowe narodziny Beaujolais Nouveau. Tradycja ta dotarła także do Polski. Historię Beaujolais Nouveau przybliża Piotr Kaliński, właściciel sklepu z winami firmy Wine Center.

Autor

prestiz

W listopadzie Francuzi bawią się, popijając hektolitry młodego wina w restauracjach, barach i domach. W czym tkwi jego fenomen? 

Ekspresowa fermentacja

Wino to powstaje ze szczepu Gamay, jak większość win z regionu Beaujolais. Charakter, lekkość i jego specyficzny smak są wynikiem przyspieszonego procesu winifikacji, zwanego maceracją węglową, podczas której fermentacja zachodzi już wewnątrz gron bez ich zgniatania. Przy zwykłej fermentacji alkoholowej wszystkie owoce ulegają zgnieceniu w celu uwolnienia soku i miąższu ze skórek – tak powstały moszcz zaczyna fermentować. – Proces maceracji jest bardzo szybki, dzięki czemu wino nadaje się do picia już po kilku tygodniach – mówi Pior Kaliński. –  Delikatnie schłodzone, ukazuje aromaty i nuty owocowe. Nie ma ono potencjału do leżakowania, w przeciwieństwie do innych win produkowanych na północy regionu i powinno być wypite dość szybko po zbiorach.

Światowa kariera

Początkowo Beaujolais Nouveau było spożywane przez pracowników winnic, świętujących z okazji zakończenia winobrania. Stopniowo, wina te zaczęły się pojawiać w lokalnych kawiarniach i barach w Lionie i innych miejscowościach regionu. Jednak prawdziwą erę Beaujolais Nouveau rozpoczęły rywalizacje pomiędzy winiarzami o to, kto pierwszy dostarczy nowe zbiory i pierwszą butelkę do Paryża. Z Francji święto młodego wina przeniosło się do całej Europy, w latach 80. do USA i 90. do Azji. Dziś produkuje się go prawie 35 milionów butelek i eksportuje do 110 krajów. Firma Wine Center będzie celebrować święto Beaujolais, które na świecie obchodzone jest regularnie już od 1985 r.

Wine Center
ul. Ks. Bogusława 37/U2
Szczecin
11( 98)
Listopad'16
gajda