Święta na języku. Krem z wędzonego łososia i pstrąga

Święta Bożego Narodzenia to zazwyczaj ten sam albo podobny zestaw dań. Dominują pierogi, barszcz, uszka, a z ryb karp. Nikt jednak nie powiedział, że to zestaw obowiązkowy, warto poeksperymentować w kuchni, zmienić trochę menu, a święta pozostaną niezapomniane. Nie każdy gustuje w tłustym karpiu czy rybie po grecku. Nasz kulinarny duet Eintopf ma dla Was wyjątkowo pyszną alternatywę, a że oni nigdy się nie mylą i trafiają w nasze podniebienia, nie tylko od święta… Zresztą sprawdźcie sami. Smacznego!

Autor

Eintopf

Składniki:
»  150 g wędzonego łososia
»  150 g wędzonego pstrąga
»  2 łyżki oliwy
»  3 łyżki masła
»  3 marchewki, posiekane
»  3 pory (tylko białe części), posiekane
»  3 ząbki czosnku, posiekane
»  1 L wywaru rybnego bądź  warzywnego
»  200 ml śmietany 30%
»  sól, pieprz

Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę razem z masłem, wrzućcie pora, czosnek, podsmażcie, dodajcie marchewkę, wymieszajcie, podsmażcie jeszcze chwilę. Zalejcie wszystko wywarem. Gotujcie aż warzywa będą miękkie, ok. 15 minut. Dodajcie połowę ryby, zmiksujcie wszystko na możliwie gładką masę. Dolejcie śmietanę, wymieszajcie i wstawcie znów na chwilę na ogień. Doprawcie solą i pierzem. Podawajcie z pozostałymi kawałkami ryby. My dodatkowo zrobiliśmy gwiazdki z ciasta francuskiego. (posmarujcie je przed wstawieniem do pieca rozbełtanym jajkiem).

 
12( 99)
Grudzień'16