PUM tworzy zdrowy baton

21-02-2019

Szczecińscy naukowcy pracują nad prozdrowotnym batonem, który poprawi pracę jelit, a także zredukuje masę ciała i stłuszczenie wątroby. Przekąska w przyszłości może pomóc nie tylko osobom otyłym, czy z nadwagą, ale też szczupłym, które nie dbają o prawidłowe odżywianie.

Baton powstaje we współpracy z lokalną firmą, która specjalizuje się w produkcji zdrowej żywności. Przekąska produkowana z ekologicznych składników w przyszłości ma trafić na rynek i być dostępna dla każdego. Prebiotyczny smakołyk ma zastępować jeden z posiłków, uzupełniając dietę w warzywa oraz owoce. Co więcej, baton dzięki dużej zawartości błonnika, ma pozytywnie wpływać na metabolizm, poprawiając komfort życia.

Receptura jest sekretem, ale przeprowadzono już testy, które potwierdzają działanie produktu. Specjaliści obecnie pracują nad tym, by baton był nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Jeszcze nie wiadomo, kiedy produkt trafi do sklepów.

foto: pixabay.com


Nowy Numer

3 ( 124)
Marzec'19