Wybrano smaki regionu

14-05-2019

Podczas tegorocznego Pikniku nad Odrą odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wybrano 6 lokalnych produktów, które we wrześniu powalczą o prestiżową kulinarną „Perłę”.

Ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywa się po raz dziewiętnasty. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych, regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami oraz według tych samych receptur. Celem  konkursu jest  zaś znalezienie, a następnie zachowanie specjałów, zanim odejdą w zapominanie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. W finale najlepsze dania oraz produkty zostają nagrodzone „Perłami”.

W tegorocznym konkursie do tej nagrody z naszego województwa nominowano 6 lokalnych specjałów. O „Perłę” zawalczą: Polędwica Swojska Świdwińska – Danuta i Wiesław Szymurscy; Salceson Przelewicki – Ireneusz Jung; Polski Łosoś Jurajski – Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda; Chleb morski z Bobolic – GS SCH w Bobolicach; Białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia, a także Pierogi z płuckami i kapustą – Justyna Urbanowicz.

foto: pixabay


Nowy Numer

7 ( 128)
Lipiec'19
gajda