Kiełbaski na medal

06-08-2019

Szczecińskie kiełbaski z karpia zdobyły 1. miejsce na międzynarodowym konkursie kulinarnym w Paryżu. Przygotowali je uczniowie naszego gastronomika. Dzięki ich sukcesowi polski karp trafi na europejskie stoły.

W lipcu w Paryżu odbył się Europejski Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow. Jury, złożone ze znanych francuskich kucharzy i restauratorów oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego, oceniało dania z ryb. Do udziału w projekcie zostały zaproszone szkoły kucharskie z 6 krajów. Miały za zadanie stworzenie potraw, spełniających wymagania dla 3 grup konsumentów: dzieci w wieku 8-10 lat, kobiet w ciąży i seniorów. Dania musiały cechować się wysoką atrakcyjnością sensoryczną, mieć sporo wartości odżywczych oraz być tanie, a także łatwe w produkcji przez przemysł spożywczy.

I miejsce, w kategorii dzieci w wieku 8-10 lat, zdobyły kiełbaski brokułowo-marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami. Danie zostało przygotowanie przez uczniów z Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja ze Szczecina, w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel i autor przepisu). Podczas przygotowywania popisowego dania szczeciński gastronomik współpracował ze specjalistami z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.

Prestiżowa nagroda to ogromne wyróżnienie dla uczestników projektu. Seafoodtomorrow jest realizowany w ramach unijnego programu Horyzont 2020, a jego cel to wypromowanie atrakcyjnych produktów, dostosowanych do potrzeb różnych grup konsumentów.

foto: materiały prasowe, Wioletta Skuratowicz

 


Nowy Numer

10 ( 131)
Październik'19