Smaki regionu

01-10-2019

Chleb morski, łosoś jurajski i żurek na bursztynowym piwie – to część zachodniopomorskich smakołyków, które wyróżniono podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”.

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w tym roku doceniła „Perłami” trzy produkty i jedno danie z Pomorza Zachodniego. Kulinarne nagrody w kategorii „produkt regionalny” otrzymały: Polski łosoś jurajski (Jurrasic Salmon sp. z o.o. Grzegorz Karapuda), Chleb morski z Bobolic (GS „SCh” w Bobolicach) i Białe wino gronowe Sydonia (Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia). Spośród lokalnych dań z naszego województwa wyróżniona zaś kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej, który przygotował Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja. Z targów szkoła przywiozła również Klucz do Polskiej Spiżarni i nagrodę specjalną Prezydenta RP. Podczas wydarzenia doceniono także Gospodarstwo Role Malinowy Ogród Teresa Ambroziak,  produkowany przez nie sok „Malinowa Rozkosz” dostał Medal Targów.

„Smaki Regionów” to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności, przyrządzanej według dawnych receptur. Podczas tegorocznych targów swoje produkty przedstawiło 10 lokalnych wystawców. Na stoiskach zaprezentowano m.in. miody, ogórka kołobrzeskiego, serca kaziukowe i przetwory z warzyw.

foto:  danie Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja, wzp.pl


Nowy Numer

10 ( 131)
Październik'19
gajda