Zdrowe bułki od szczecińskich naukowców

20-01-2020

Smaczne, zdrowe i pełne zalet… Szczecińscy naukowcy opracowali prozdrowotne bułki. Pieczywo  poprawia pracę jelit, redukuje stłuszczenie wątroby i pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Według wielu osób dietetyczne produkty naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego to prawdziwy przełom w walce z otyłością. Pomogą nie tylko osobom z nadwagą, ale też tym, które nie dbają o zdrowy tryb życia i wykonują pracę siedzącą. Bułki mają smak żytniego pieczywa na zakwasie. Zostały stworzone wspólnie z lokalnym producentem, a opracowała je grupa naukowców pod przewodnictwem prof. Ewy Stachowskiej. Pieczywo powstało z myślą o pacjentach ze stłuszczeniem wątroby i otyłością. Bułki błonnikowe pozytywnie wpływają na pracę jelit, wspierają florę bakteryjną oraz redukują masę ciała. Znacząco poprawiają funkcje wątroby. Badania naukowe potwierdziły ich skuteczność oraz bezpieczeństwo.

Dietetyczne bułki, nazwane „uniwersyteckimi”, będą objęte licencją. Ich twórcy chcą, by znalazły się w jak największej liczbie piekarni. Co więcej, to nie jedyny prozdrowotny produkt szczecińskich naukowców. Drugi to batony prebiotycze, które wkrótce mają zostać wprowadzone do masowej sprzedaży. Więcej o tych zdrowotnych przekąskach pisaliśmy tutaj: http://prestizszczecin.pl/wiadomosci/2019-02-21/pum-tworzy-zdrowy-baton.

Prozdrowotne produkty zostały zrealizowane w ramach programu „Inkubator Innowacyjności”, prowadzonego w Szczecinie przez Centrum Transferu Technologii.

foto: zdjęcie ilustracyjne, pixabay

 


Nowy Numer