Dorsz z ryżowym plackiem, puree z groszku i sosem na bazie białego wina

Autor

Prestiż

Składniki na 4 porcje:

  • Dorsz około 0,8 kg
  • Groszek mrożony 0,5 kg
  • Ryż Arborio 100 gr
  • Ser zagrodowy 50gr
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta
  • Masło pół kostki
  • Świeża mięta- parę listków
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • Śmietana 20% około 0,5 l

Filety z dorsza osuszyć i wyporcjować na 4 kawałki. Doprawić solą morską i skropić cytryną. Tak doprawioną rybę wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 

Puree z groszku – zagotuj w 250ml wody groszek. Odsącz z wody i ugotowany groszek zmiksuj blenderem dodając ok. 200ml śmietany, łyżkę masła i przyprawy (sól, pieprz) do smaku. Na sam koniec dodaj mięty. Jeżeli nie uda Ci się dokładnie zmiksować groszku (pozostaną łupiny) przetrzyj całość przez drobne sitko.

Placki ryżowe – ugotuj ryż do miękkości.Ostudź masę ryżową, a następnie dodaj jajko i bułkę tartą i starty ser zagrodowy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku (sól i pieprz). Uformuj placki i obtocz w bułce tartej. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia.

Sos winny – Zredukuj wino do ok. połowy objętości. Następnie dodaj śmietanę i gotuj do chwili uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. W trakcie przygotowywania ostatnich składników wstaw dorsza do piekarnika. Piecz go w temperaturze 150 stopni przez około 12-15 min. (w zależności od grubości fileta). Całość ułóż na talerzu wg uznania, aczkolwiek uważamy, że propozycja na zdjęciu zdecydowanie najlepiej się prezentuje.

Prestiż  
Kwiecień 2017