Egzotyczna kraina smaków

W najstarszej restauracji japońskiej w Szczecinie "Sake" znajdziemy nie tylko pyszne sushi, ale także kuchnię tajską, która już na wstępie kusi kolorami. Każdy kęs zabiera nas w egzotyczną podróż do świata smaków i zapachów krainy Orientu. Smacznego!

Autor

Karina Tessar

Zupa to podstawa

Zupa nie musi być ostra, by rozgrzewać. Stanowi doskonałą grę wstępną do dalszej zabawy smakami kuchni tajskiej. Pho to zupa niezwykle smakowita, wypełniona makaronem i wykończona szczypiorem, a jednak to nie te składniki stanowią o jej popularności. Pręga wołowa – ten kawałek mięsa jest wprost idealny do tego bulionu. Krucha, delikatna w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Jak to jednak w kuchni tajskiej bywa, nic nie może być zbyt oczywiste, dlatego chętni dalszych wrażeń mogą skorzystać z dodatku pikantnego, marynowanego czosnku. 

Ryż czy makaron?

Odpowiedź jest jedna: pad thai! Podstawą tego dania jest bowiem makaron ryżowy, dzięki któremu wybór między tymi dwoma składnikami nigdy nie był prostszy. Smażony i podawany na gorąco z kurczakiem, warzywami, tofu lub krewetkami, a do tego polany delikatnym sosem – po prostu kraina łagodności. 

Gorrrące danie

Każdy miłośnik azjatyckich smaków wie, że tajskie curry to potrawa kultowa. Można je przygotować na wiele sposobów. Do wyboru jest „panang”- orzechowe, a także żółte, zielone i czerwone, różniące się stopniem pikantności, którą łagodzi dodatek aksamitnego mleka kokosowego. Dzięki zawartym przyprawom rozgrzewa na długo. Smakosze wybierają w Sake jedną z wielu wersji: z warzywami i tofu, z krewetkami, kurczakiem, kaczką, wieprzowiną lub wołowiną. 

Prestiż  
Kwiecień 2017