Czy chleb jest fit? Fakty i mity o miejscu pieczywa w diecie odchudzającej

Dostępność oraz ogromny wybór pieczywa sprawiają, że jego popularność nie maleje – i całkiem słusznie, ponieważ chleb od wieków uznawany był za istotną część jadłospisu człowieka. Czy jednak powinno się spożywać pieczywo w trakcie diety odchudzającej? Jeżeli tak, to jakie wybierać, by niosło najwięcej korzyści dla całego organizmu?

Autor

Prestiż

Czy powinniśmy unikać spożywania pieczywa w trakcie diety odchudzającej?

Sposobów na odchudzanie jest mnóstwo. Jednym z nich jest unikanie pieczywa, a to duży błąd.  Często tego typu diety przeprowadzane na własną rękę skutkują tym, że eliminujemy z jadłospisu pełnowartościowy chleb, nie uwzględniając zapotrzebowania energetycznego organizmu, a wieczór kończymy z frustracją, podjadając słodycze. Jest to typowy efekt niezbilansowanej diety. Ze zdecydowanie większą korzyścią dla organizmu, byłoby zjedzenie kanapki niż połowy czekolady. 

Jakie zatem zalety ma włączenie do diety pieczywa?

Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj chleba wybierzemy, uwzględniając przy tym nasz tryb życia. W odniesieniu do naszej codziennej diety musimy pamiętać, że pieczywo jest dla organizmu bardzo cennym źródłem węglowodanów, czyli podstawowym składnikiem przeciętnego jadłospisu. Warto zapoznać się z rodzajami chleba i przekładać je na swoją korzyść. Na przykład – pieczywo razowe wypiekane z mąki nieoczyszczonej (takie jak chleb jakubowy), jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, czyli zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dostarcza także błonnika i wielu witamin, wpływając korzystnie na poziom zarówno cholesterolu, jak i cukru we krwi. Warto pamiętać, że dieta wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na sprawność umysłową – spożywając pieczywo usprawniamy pamięć, co przekłada się także na nasze samopoczucie.

Jakie jeszcze rodzaje pieczywa zatem mogą spożywać osoby na diecie odchudzającej?

Poza wspomnianym razowym, warto zwrócić uwagę na pieczywo takie jak np. chleb fitness. Zawiera ono w swoim składzie orkisz, usprawniający przemianę materii, płatki owsiane dostarczające błonnika, wspomagającego walkę z nadprogramowymi kilogramami oraz ziarna, będące źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Wraz z nadwagą często idzie w parze podwyższony poziom cukru we krwi i w tym przypadku możemy korzystać z dobroczynnych właściwości chleba
o obniżonym indeksie glikemicznym – wypiek bazujący na mąkach z pełnego przemiału pomaga stabilizować poziom cukru. W zależności od naszych potrzeb możemy wybierać pieczywo z ulubionymi dodatkami, które mają korzystny wpływ na organizm, np. ziarna słonecznika to źródło przeciwutleniaczy – mają ich cztery razy więcej niż jagody czy orzechy, z kolei dodatek siemienia lnianego na dłużej pozwoli zachować uczucie sytości. Dodatkowo istotny jest fakt, czy chleb powstał na bazie drożdży czy zakwasu. W składzie tych na zakwasie znajdują się dobroczynne bakterie kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych i antyoksydacyjnych, co dodatkowo wspomaga trawienie (np. chleb gospodarski lub jakubowy). Pieczywo drożdżowe powinny wybierać zaś osoby o wrażliwszym żołądku. 

A co z zamiennikami pieczywa? Mamy dostępne różnego rodzaju np. pieczywo chrupkie.

Często osoby, które chcą zredukować ilość spożywanych kalorii próbują korzystać z zamienników tradycyjnego pieczywa. I prawdą jest,
że 1 kromka chleba żytniego zawiera mniej więcej tyle kalorii, ile 3 kromki pieczywa chrupkiego. Jednak tylko ten, kto próbował zaspokoić głód pieczywem chrupkim wie, że uczucie sytości jest po takim posiłku nieosiągalne. Tego typu wyroby niemalże pozbawione są błonnika, a wysoki stopień przetworzenia wiąże się z szybkim wzrostem poziomu cukru we krwi. Podsumowując – dla naszego zdrowia zdecydowanie korzystniejsze jest pełnowartościowe pieczywo.

Co dodać do pieczywa, by kanapka była pełnowartościowym, ale wciąż dietetycznym posiłkiem?

I tu zwykle skrywa się źródło problemu – najczęściej nie sam chleb tuczy, ale dodatki, które z nim spożywamy. Dwie kanapki z pieczywa razowego z masłem, pomidorem i jajkiem to jedynie 240 kcal – dużo więcej może mieć słodzona kawa ze śmietanką, ale także te same kromki z dodatkiem łyżki majonezu (ok. 400 kcal). Aby skomponować pełnowartościową kanapkę, najkorzystniej jest dodać do niej białko, czyli na przykład plaster wędzonej ryby, dobrej jakości wędlinę, bądź ugotowane jajko. Wskazane jest także nieco tłuszczu, zatem masło lub awokado doskonale spełnią się w tej roli oraz dowolne warzywa, które zapewnią dodatkową porcję witamin. 

 
Katarzyna Piotrowska

Dietetyk medyczny i sportowy

Dietetyk sportowy w drużynie Pogoń Szczecin. Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Gdańsku oraz studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Założycielka poradni Dietomedical, Dietetyk w Centrum Medycznym Dom Lekarski w Szczecinie. Prowadzi szkolenia i kursy z prawidłowego żywienia m.in. dla Zachodniopomorskiego Związku Piłki Nożnej oraz licznych organizacji pożytku publicznego. Jako trener personalny oraz instruktor Gymistic Nordic Walking zachęca swoich podopiecznych do aktywności fizycznej.

Prestiż  
Kwiecień 2019