Figa z makiem z pasternakiem

Autor

Prestiż

Składniki:

  • 100g herbatników
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50g masła
  • 100g pasternaku
  • 280g mleka
  • 70g cukru
  • 200g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 100g maku suchego
  • 100g mleka
  • 100g suszonych fig pokrojonych na małe kawałki
  • 200g miechunki peruwiańskiej + 6szt do ozdoby
  • 30g syropu z agawy

Herbatniki z przyprawą piernikową i masłem zblendować i wyłożyć na spód. Pasternak zetrzeć na tarce , umieścić w garnku w mleku z dodatkiem 45g cukru. Gotować stale mieszając, aż powstanie gęsty mus. Zblendować na gładko i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do musu z pasternaku. Dodać nasiona z laski wanilii oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników. Odstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie zmielić mak i ugotować go w mleku (stale mieszając) z dodatkiem 25g cukru. Zblendować i dodać 60g rozdrobnionych fig, 200g miechunki zblendować z pozostałymi 40g figami oraz syropem z agawy. Gotować ok 8min stale mieszając, aż powstanie gęsta masa. Warstwę makową i mus z miechunki wyłożyć na zastygniętą warstwę pasternakową. Smacznego!

Wojciech Filip Siudowski – znany szczeciński architekt wnętrz i jednocześnie pasjonat gotowania, znawca kuchni. Tworzy potrawy niebanalne i tak smakowite, że widząc tylko ich zdjęcia soki trawienne zaczynają żywiej krążyć.

 

Prestiż  
Grudzień 2022