Najlepszy gin na świecie? Ze Szczecina!

Autor

Dariusz Staniewski

Twórcami trunku są szczecinianie Aleksandra i Marcin Czajkiewiczowie. Po kilku latach życia i pracy w Warszawie podjęli dwie ważne decyzje – o stworzeniu nowego ginu i powrocie do Szczecina, który był niezbędny, aby to marzenie spełnić.

– Przy tworzeniu tej receptury zależało nam by wszystko było spójne. Marka nawiązuje do Szczecina, miasta, w którym my się urodziliśmy, ale też do miejsca, do którego po wojnie przyjechali nasi dziadkowie z Kresów Wschodnich. Magnolia jest łącznikiem przeszłości naszych dziadków i naszej teraźniejszości. Staraliśmy się również w tej recepturze odzwierciedlić smaki z Kresów Wschodnich, dlatego mamy tutaj polskie jabłka, czarną porzeczkę, żurawinę, miętę, przytulię wonną i pędy sosny. Nasza etykieta również nawiązuje do idei marki. Jest inspirowana architekturą Szczecina, poniemieckimi kamienicami. To właśnie filar kamienicy jest fundamentem naszej etykiety. Mamy też kwiaty magnolii, jest i jałowiec – mówiła Aleksandra Czajkiewicz w wywiadzie dla Magazynu Szczeciński Prestiż.

Heritage Magnolia Gin to ręcznie przygotowywane składniki, maceracja na zimno przez 24 godziny w najwyższej jakości neutralnym spirytusie zbożowym oraz powolna destylacja metodami pot-still i infuzji parowej w miedzianym alembiku w rzemieślniczej destylarni. W rezultacie powstaje delikatny i aromatyczny gin. Szczeciński trunek przygotowywany jest od 2021 roku.

Jednorazowo wytwarzana jest partia pozwalająca napełnić ok. 350 półlitrowych butelek. Każda z nich jest ręcznie numerowana i podpisana.

Szczeciński gin zdobył już siedem międzynarodowych wyróżnień i medali w Hiszpanii, Niemczech oraz Luksemburgu.

Pod koniec lutego pojawił się najcenniejszy tytuł – „World's Best Contemporary Style Gin” uzyskany na światowym konkursie Word Gin Awards 2023 w Londynie.

 

Prestiż  
Marzec 2023