Placki z łososiem marynowanym w burakach i wódce z sosem koperkowym
Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna świąteczna przystawka, świetnie sprawdzi się na śniadaniu bożonarodzeniowym.

Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna świąteczna przystawka, świetnie sprawdzi się na śniadaniu bożonarodzeniowym.
Marynowany łosoś
• 450 g łososia (bez skóry)
• 1,5 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
• 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
• 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
• 3 łyżki soli
• 1,5 łyżki cukru
• 3 łyżki wódki
• starta skórka z połowy cytryny
• 2 średnie buraki (200 g) obrane i starte
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• 4 łyżki posiekanego koperku
W moździerzu rozgniećcie ziarna kopru, kolendry i pieprzu. Wsypcie do miski. Dodajcie buraki i resztę składników (poza łososiem). Dobrze wymieszajcie. Na folii spożywczej rozłóżcie połowę buraków, połóżcie na nich łososia i przykryjcie pozostałymi buraki. Szczelnie obwińcie folią, przełóżcie do głębokiego naczynia, przykryjcie płaskim talerzem, deską i obciążcie słoikiem z wodą. Odstawcie do lodówki na 48 godzin.
W dzień podania przygotujcie sos i placki.
Sos
• 100g gęstej, kwaśnej śmietany
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 2 łyżeczki musztardy
• sól i pieprz
Wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie. Łososia wyjmijcie z folii, oczyśćcie z buraków i opłuczcie pod zimną wodą. Osuszcie ręcznikiem i pokrójcie na cienkie plasterki.
Przygotujcie placki
• ok 100 ml mleka
• 35 g mąki pszennej
• 40 g mąki żytniej
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• 15 g roztopionego masła
• 1 żółtko
• 1 białko
• kilka kaparów do dekoracji
W misce wymieszajcie składniki (poza białkiem i kaparami). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białko ubijcie i dodajcie do ciasta. Na patelni rozgrzejcie masło. Placki nakładajcie na patelnie dużą łyżką. Smażcie po 3 minuty z każdej strony. Gotowy placek posmarujcie sosem, ułóżcie plastry łososia i udekorujcie kaparami.