Placki z łososiem marynowanym w burakach i wódce z sosem koperkowym

Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna świąteczna przystawka, świetnie sprawdzi się na śniadaniu bożonarodzeniowym.

Autor

Justyna i Daniel Hof

Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna świąteczna przystawka, świetnie sprawdzi się na śniadaniu bożonarodzeniowym.

 

Marynowany łosoś

• 450 g łososia (bez skóry)

• 1,5 łyżeczki ziaren kopru włoskiego

• 1,5 łyżeczki ziaren kolendry

• 1/2  łyżeczki ziaren pieprzu

• 3 łyżki soli

• 1,5 łyżki cukru

• 3 łyżki wódki

• starta skórka z połowy cytryny

• 2 średnie buraki (200 g) obrane i starte

• 2 łyżki posiekanej pietruszki

• 4 łyżki posiekanego koperku

 

W moździerzu rozgniećcie ziarna kopru, kolendry i pieprzu. Wsypcie do miski. Dodajcie buraki i resztę składników (poza łososiem). Dobrze wymieszajcie. Na folii spożywczej rozłóżcie połowę buraków, połóżcie na nich łososia i przykryjcie pozostałymi buraki. Szczelnie obwińcie folią, przełóżcie do głębokiego naczynia, przykryjcie płaskim talerzem, deską i obciążcie słoikiem z wodą. Odstawcie do lodówki na 48 godzin.

 

W dzień podania przygotujcie sos i placki. 

 

Sos

• 100g gęstej, kwaśnej śmietany

• 2 łyżki posiekanego koperku

• 2 łyżeczki musztardy

• sól i pieprz

 

Wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie. Łososia wyjmijcie z folii, oczyśćcie z buraków i opłuczcie pod zimną wodą. Osuszcie ręcznikiem i pokrójcie na cienkie plasterki.

 

Przygotujcie placki

• ok 100 ml mleka

• 35 g mąki pszennej

• 40 g mąki żytniej

• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

• 1 łyżka kwaśnej śmietany

• 15 g roztopionego masła

• 1 żółtko

• 1 białko

• kilka kaparów do dekoracji

 

W misce wymieszajcie składniki (poza białkiem i kaparami). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białko ubijcie i dodajcie do ciasta. Na patelni rozgrzejcie masło. Placki nakładajcie na patelnie dużą łyżką. Smażcie po 3 minuty z każdej strony. Gotowy placek posmarujcie sosem, ułóżcie plastry łososia i udekorujcie kaparami.

Prestiż  
Grudzień 2014