Zupa grzybowa z koniakiem

Przepyszna, kremowa zupa grzybowa doskonała na wigilijną kolację.

Autor

Justyna i Daniel Hof

Składniki:
• 1250 ml wywaru z kurczaka (jeśli lubicie rzadszą, użyjcie 1400 ml)
• 60 g suszonych, leśnych grzybów (np. borowiki, podgrzybki)
• 4 łyżki masła
• 2-3 posiekane szalotki
• 600 g posiekanych pieczarek
• 1/4 szklanki koniaku
• 2 łyżki mąki pszennej
• 100 ml tłustej śmietany (30%)
• sól, świeżo mielony, czarny pieprz
• gałązki rozmarynu i oliwa do przybrania

W małym rondelku rozgrzejcie 400 ml wywaru. Zdejmijcie z ognia, wrzućcie leśne grzyby i odstawcie na 20 minut. Grzyby wyjmijcie z rondelka łyżką cedzakową i niedbale posiekajcie. Następnie zawińcie w gazę i odsączcie. W garnku rozgrzejcie masło. Wrzućcie szalotki, smażcie do miękkości ok. 5 minut. Dodajcie odsączone grzyby i pieczarki. Smażcie przez ok. 7-9 minut. Dodajcie koniak, poczekajcie jak odparuje ok. 2 minuty. Dodajcie mąkę i dobrze wymieszajcie. Wlejcie pozostały wywar z kurczaka oraz wywar, w którym moczyły się grzyby. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez 30 minut. 
Następnie zmiksujcie zupę na gładki krem. Dodajcie śmietanę, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie. Podawajcie w podgrzanych miseczkach z rozmarynem i oliwą.

Prestiż  
Grudzień 2014