Renesansowa kolacja

W poszukiwaniu nowych smaków na zimowe popołudnia i wieczory sięgnęliśmy po opinię Pawła Szatkowskiego, szefa kuchni restauracji Renaissance w Hotelu Radisson Blu w Szczecinie. Nasze podniebienia w tym sezonie znacznie ociepli dziczyzna, ryby, grzyby, zapomniane warzywa jak topinambur czy przyprawy jak jałowiec i kardamon. 

Autor

Aneta Dolega
– Na szczególną uwagę zasługuje tatar z jelenia z wędzonym żółtkiem i pudrem z jałowca, pierożki z leśnymi grzybami, consome z perliczki a także filet z jelenia na puree z topinamburu – mówi szef kuchni. – Szczególnie poleciłbym sałatkę z pieczonej dyni i buraka z kozim serem i sosem borówkowym, a na deser pyszne lody buraczane na biszkopcie dyniowym.
W tym miesiącu na gości restauracji czeka także specjalna karta degustacyjna, w której znajdziemy, m.in. łososia gotowanego w niskiej temperaturze z kawiorem balsamicznym, pierożki z borowikami czy zupę z karpia. Należy pamiętać, że do każdego dania warto zamówić odpowiednie wino…
– Polecamy czerwone wino z regionu Veneto od Lorenzo Begali Valpolicella Classico 2012. Wino ze szczepów Corvina i Rondinella o rubinowej barwie i mocno owocowych aromatach idealnie pasuje zarówno do dań głównych jak i przystawek. Do deserów polecamy półsłodkie białe wino z Gaskonii ze szczepu Gros Manseng Laballe-la demoiselle wytwarzane przez rodzinę Laudet – dodaje Paweł Szatkowski.

Prestiż  
Grudzień 2015