Naturalne antybiotyki: zielony sposób na odporność
Naturalne antybiotyki pomagają walczyć z bakteriami i wirusami oraz wzmacniają organizm. Warto je stosować. Mogą skutecznie wspomóc organizm w sezonie jesienno-zimowym. Przydadzą się też w trakcie lub po chorobie. Wiele z nich na co dzień i tak wykorzystujemy w kuchni! Najbardziej znane domowe antybiotyki to przecież m.in. czosnek i cebula. Jakie zioła, przyprawy oraz rośliny warto wprowadzić do diety? Jak je stosować? Sprawdźcie! Tu znajdziecie garść porad.

Łatwo dostępne, bezpieczne, skuteczne. Nie zaszkodzi uzupełnić domową apteczkę o naturalne leki. Można stosować je profilaktycznie. Pomogą też podczas zwalczania pierwszych objawów choroby czy lekkich infekcji. Jakie naturalne antybiotyki należy mieć pod ręką?
Przyprawy, rośliny i zioła na wzmocnienie
Znajdziemy je w kuchni, warzywniaku lub sklepie zielarskim. Antybiotyki naturalne występują w przyrodzie. Wykazują działanie prozdrowotne. Niszczą drobnoustroje chorobotwórcze. Poza tym, to środki bezpieczne dla organizmu. Nie są toksyczne i nie niszczą „dobrych” bakterii. Wspierają siły obronne organizmu. Pomagają zapobiec infekcji lub szybciej ją zwalczyć. Świetnie łagodzą objawy lekkiej grypy czy przeziębienia.
Naturalne antybiotyki można stosować m.in. w postaci naparów, nalewek, soków, herbatek czy syropów. Pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Można stosować je samodzielnie lub wspomagająco, ale kurację najlepiej skonsultować ze specjalistą.
Najpopularniejsze domowe antybiotyki
Liczne dary natury mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Potrafią pomóc w walce z jesiennymi oraz zimowymi chorobami. Zasługują na większą uwagę! Nie tylko niszczą bakterie i wirusy, ale też wzmacniają organizm oraz wpływają na budowanie odporności. Oto najpopularniejsze naturalne antybiotyki! Czy znacie je wszystkie?
Czosnek – zawiera silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Regularne spożywanie czosnku może podnosić odporność organizmu oraz wspomagać zwalczanie drobnoustrojów. Przyda się przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu zatok, bólu gardła. Poleca się spożywać szczególnie świeży, surowy, rozgnieciony czosnek.
Cebula – to źródło związków hamujących rozwój mikroorganizmów. Sprawdzi się m.in. w przypadku chorób układu oddechowego i pokarmowego. Nie tylko wstrzymuje rozwój bakterii, ale też zwiększa wytwarzanie śluzu, działa moczopędnie, a także chroni naczynia krwionośne.
Echinacea (jeżówka) – działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Podnosi odporność organizmu. Zmniejsza podatność organizmu na infekcje. Pomaga przy przemęczeniu, osłabieniu i w trakcie rekonwalescencji. Jeżówkę można stosować w postaci herbatki, syropu czy kapsułek.
Imbir – niszczy bakterie, działa rozkurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębienia, grypy, bakteryjnych chorób układu pokarmowego. Zawiera wiele witamin oraz minerałów. Poleca się go stosować w formie herbatki czy rozgrzewającego napoju.
Chrzan – działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo. Zawiera prozdrowotne olejki, witaminy. Może wspomagać leczenie przeziębień, zapalenia zatok, infekcji dróg moczowych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie.
Inne naturalne antybiotyki to np. olej z oregano, ekstrakt z pestek grejpfruta, żurawina, dzika róża, czarny bez, olejek sosnowy, bazylia, anyż gwiazdkowaty, kminek, kurkuma, lukrecja, melisa, pietruszka, cynamon, cytryna, tymianek, szałwia i czystek.
Przemyślana kuracja naturalna
Warto korzystać ze środków dostępnych z natury. Należy to jednak robić z rozwagą! W przypadku ciężkich infekcji leki konwencjonalne są niezastąpione. Przy lekkich kłopotach zdrowotnych roślinni pomocnicy – mogą jednak pozytywie wpłynąć na kurację. Sięgając po naturalny antybiotyk, trzeba jednak wziąć pod uwagę wszystkie za i przeciw. Należy zwrócić uwagę na stan swojego organizmu. Trzeba pamiętać o tym, jakie mamy np. choroby przewlekłe, alergie oraz nietolerancje.
Przed zastosowaniem naturalnych antybiotyków najlepiej więc skonsultować się ze specjalistą. Warto pamiętać, że w przypadku niektórych ziół czy przypraw może dochodzić do różnych reakcji ze środkami aptecznymi. Stosowanie domowych antybiotyków nie może też zastąpić kuracji zalecanej przez lekarza. W przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem, należy najpierw poprosić o poradę specjalistę.
kw/ źródła: naturalnieozdrowiu.pl,zdrowie.tvn.pl, poradnikzdrowie.pl, e-panaceum.eu, amol.pl/ foto: Pexels
Więcej podobnych tekstów w dziale ZDROWIE I URODA.
Co jeść, żeby nie chorować?