Farba z łusek kakaowca

Łuski ziaren kakaowca zostały wykorzystane jako składnik farb do malowania elementów konstrukcyjnych budynków. W ten sposób zwiększy się ich odporność na nagrzewanie w trakcie pożaru. Profesorowie Agnieszka i Krzysztof Kowalczykowie z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT właśnie otrzymali patent na swój wynalazek.

Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie dodali sproszkowane odpady, powstające w procesie tworzenia kakao czy czekolady, do farb i powłok chroniących stalowe elementy konstrukcyjne budynków. To spowodowało wydłużenie czasu ich nagrzewania w razie pojawienia się ognia w budynku, a co za tym idzie, szanse na ewakuację większej liczby osób. Naukowcy ZUT odkryli, że łuski ziaren kakaowca umożliwiają produkcję ekologicznych powłok o podobnych lub nawet lepszych właściwościach ogniochronnych niż ich odpowiedniki bazujące na surowcach petrochemicznych.

Łuski oddzielane od owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) podczas procesu fermentacji i prażenia stanowią odpad. Wyprodukowanie 1 kg czekolady generuje blisko 100 g łusek. Ich niska cena powoduje, że dotąd były stosowane jako namiastka kakao do celów kulinarnych (kakałszale) albo – częściej - do karmienia zwierząt lub jako nawóz organiczny – twierdzą badacze.

 

Prestiż  
Marzec 2025