Paszteciki z kapustą i grzybami
- 800 g mąki
- 80 g drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- około 600 ml ciepłej wody
- kapusta kiszona ok 2 kg
- 50 g podgrzybków suszonych
- 50 ml oleju
- dwie cebule
- jajko
- śmietanka 30% - 3 łyżki
Mieszamy razem drożdże, cukier, 6 łyżek mąki i 300 ml wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z powstałym rozczynem, stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy do powstania jednolitej masy. Ciasto musi odklejać się od rąk. Przykrywamy ciasto ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 min w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Odciskamy sok z kapusty, wkładamy do garnka, zalewamy ok 2 l wody i gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie do małego rondelka wkładamy grzyby, zalewamy ok 0,5 l wody i gotujemy przez ok 20 min, po czym zawartość rondla przelewamy do garnka z gotującą się kapustą i dalej gotujemy. Gdy kapusta i grzyby są miękkie, przekładamy na duży durszlak i zastawiamy żeby kapusta i grzyby wystygły i wyschły.
Cebulkę kroimy w kostkę, na patelnię wlewamy olej i nakładamy cebulę, włączamy palnik i smażymy na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Kapustę drobno kroimy przekładamy do miski, dodajemy cebulę razem z olejem, w którym była smażona. Mieszamy, dodajemy pierz czarny świeżo mielony, odrobinę soli i łyżeczkę cukru, mieszamy.
Ciasto dzielimy na cztery części, wyjmujemy jedną, a reszta zostaje pod przykryciem. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, w środkowej części krótszego boku układamy kopczyk farszu po całej długości ciasta, następnie nakładamy całość zwijamy w walec, kroimy w kawałki o długości 3-4 cm. P
aszteciki smarujemy żółtkiem z 3 łyżkami śmietanki
wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, pieczemy 15-18 minut do momentu zarumienienia się.