Wyborna prostota

JBB Bałdyga to znane i lubiane smaki, które goszczą na naszych stołach. Wyborne mięsa i wędliny, które można podać w tradycyjnej formie ale niekoniecznie, do czego zresztą was zachęcamy.

Autor

Prestiż

Mamy dla was dwa proste dania, idealne na lekki obiad. To potrawy, wywodzące się  po części z włoskiej kuchni, która hołduje prostocie i wysokiej jakości składnikom. Polskie wędliny w połączeniu  z włoskimi dodatkami tworzą nową kulinarną jakość i są bardzo smaczną odskocznią od trochę mało wyszukanej tradycji. Tylko kilka składników i krótka wizyta w kuchni a wrażenia niezapomniane.

Risotto z szynką i szpinakiem

Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 150 g szynki masarza Masarnia u Józefa
  • 250 g świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • ser parmezan
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Na patelni na oliwie podsmażamy kawałki szynki.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek.
  • Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę.
  • Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do ryżu.
  • Wlewamy chochelkę bulionu i smażymy, aż wchłonie cały płyn.
  • Powtarzamy te czynności aż do uzyskania miękkiego risotto.
  • Dodajemy masło i mieszamy.
  • Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Posypujemy startym parmezanem.
Bakłażanowe talarki w boczku

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 8–10 plasterków boczku z wędzarni JBB Bałdyga
  • bakłażan
  • kula sera mozzarella
  • pomidor
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana pokrój w poprzek w plastry, dopraw solą.
  • Odstaw na ok. 10 minut, aż puści sok. Osusz plastry ręcznikiem papierowym.
  • Grilluj bakłażana po obu stronach, aż lekko się zarumieni.
  • Pomidora i ser mozarella pokrój w plasterki. Ułóż je na zgrillowanym bakłażanie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Owiń całość plasterkami boczku i grilluj, aż boczek się zarumieni. 

DELIKATESY MIĘSNE, Grzybowa 2D 72-010 Police  |  NETTO - STOISKO PARTNERSKIE JBB BAŁDYGA, Lucjana Rydla 50 70-783 Szczecin  |  U EDYTKI, Młodzieży Polskiej 26B 70-774 Szczecin  |  SKLEP PARTNERSKI JBB BAŁDYGA, Południowa 18 71-001 Szczecin  |  SKLEP PARTNERSKI JBB BAŁDYGA, Bolesława Śmiałego 26 70-348 Szczecin  |  NETTO  - STOISKO PARTNERSKIE JBB BAŁDYGA, Mickiewicza 30U 70-001 Szczecin  |  CEGIELNIA SKLEP PARTNERSKI JBB BAŁDYGA, Przyjaciół Żołnierza 128B 72-010 Szczecin  |  NETTO – STOISKO PARTNESRKIE JBB BAŁDYGA, Duńska 11 71-795 Szczecin  |  STOISKO PARTNERSKIE JBB BAŁDYGA GALERIA PÓŁNOC, Policka 51 71-814 Szczecin  |  Sklep mięsny ul. Norwida 6, 72-500 Międzyzdroje  |  Sklep U Marka ul. Mickiewicza 6, 74-120 Widuchowa  |  SKLEP MIĘSNY FRESH, Zygmunta Krasińskiego 82U 12 74-101 Gryfino

Prestiż  
Lipiec 2021