Naturalna odporność
Naukowcy coraz więcej mówią o superowocach, które w naturalny sposób wspierają nasz organizm. Zamiast suplementów, warto sięgać częściej po truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczki, jeżyny czy aronię. Owoce jagodowe silnie wspierają odporność. Mają wysoką zawartość witamin, błonnika, składników mineralnych, związków polifenolowych i bioaktywnych. Stymulują układ immunologiczny.
Mają działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe. Niektóre z ich składników – działają przeciwwirusowo. Polscy naukowcy wychwalają ich pozytywne działanie na układ odpornościowy, amerykańscy badacze szczególnie podkreślają, że regularne jedzenie superowoców zmniejsza ryzyko zachowania na raka oraz choroby przewlekłe. Wszyscy są zgodni: owoce jagodowe powinny być stałym elementem naszej codziennej diety.