Kulinarna rewolucja w Szczecinie

Menu degustacyjne, to kwintesencja tego, co najlepsze w restauracji. Nareszcie zawitało do Szczecina. A wszystko to za sprawą Roberta Skubisza, utytułowanego szefa kuchni i doradcy kulinarnego znanej szczecińskiej restauracji Karkut. 

Autor

Dariusz Staniewski

Za nami pierwsza edycja Menu Degustacyjnego w restauracji Karkut. Na czym polega ten pomysł?

Menu Degustacyjne to projekt, którego jestem pomysłodawcą i realizatorem. Jestem bardzo zadowolony z tego, że w końcu udało się go wprowadzić w Szczecinie. Od początku, mojego pojawienia się na szczecińskim rynku mówiłem, że restauracja Karkut jest idealnym miejscem do tego, żeby wprowadzić takie wydarzenie jako urozmaicenie dla gości. Tym bardziej, że gastronomia w ostatnich latach przeszła ewolucję i zapotrzebowanie na tego typu inicjatywy jest coraz większe. W odpowiedzi na potrzeby naszych gości, zarówno indywidualnych jak i biznesowych, aby ułatwić skonfigurowanie finalnego zamówienia, wprowadziliśmy Menu Degustacyjne. Obserwując światowe trendy, możemy zauważyć, zakładkę: „tasting menu” w karcie restauracji. W ten sposób prezentuje się wszystko to, co dany lokal oferuje najlepszego.

Zdaje Pan sobie sprawę, że przeprowadza Pan kulinarną rewolucję w Szczecinie. Teraz inni restauratorzy będą zmuszeni do podejmowania pewnych kroków, działań, przystąpić do rywalizacji z Karkutem?

Tak, to na pewno rewolucja. Ale ona jest świadomie przeprowadzana. To wynika z mojego doświadczenia m.in. jako wieloletniego szefa kuchni klubu Polskiej Rady Biznesu. Na rynku warszawskim stworzyłem zespół i miejsce, które funkcjonowało na światowym poziomie. Teraz przyszła kolej na Szczecin i nową „perełkę” na lokalnym rynku gastronomii. Bardzo często jest tak, że przychodząc do restauracji oczekujemy czegoś, co nas zaskoczystandardem, formą podania czy atmosferą jaka panuje w lokalu. Karkut po paru miesiącach przygotowań, bo to był złożony proces – począwszy od rozmów z personelem, szkoleń ze strony szefa kuchni, degustację win, po ich dobór i dopasowanie do finalnego menu, jest na to gotowy. Podnieśliśmy poprzeczkę naprawdęwysoko. To już jest światowy poziom, który oferujemy i nie boimy się tego. Zabezpieczam to swoim know how i swoim wieloletnim doświadczeniem. Oprócz muzyki „na żywo”, sommeliera, specjalnej obsługi, większej ilości personelu, są także np. specjalne okładki ze spersonalizowanym menu, które goście mogą zabrać ze sobą. To taka pamiątka po uczestniczeniu w wydarzeniu typu Tasting Menu, dająca możliwość powrotu do niego po jakimś czasie. Kolejna nowość – pierwszy raz pojawiło się specjalne szkło zakupione przez restaurację, bardzo cienkie, bardzo delikatne, które jeszcze w dodatkowy sposób podkreśla walory smakowe wina. Nasi klienci są przez nas zaskakiwani, w każdym miesiącu pojawia się jakiś nowy produkt.

Szczecin jest gotowy na takie zmiany i propozycje, które Pan przygotował?

Jestem przekonany, że tak. Wielokrotnie chodząc po Szczecinie, spotykając się z mieszkańcami tego pięknego miasta słyszałem, że ktoś był na niecodziennej kolacji np. w Poznaniu, Warszawie, Gdańsku. Dziwiło mnie, dlaczego nie w Szczecinie? Wtedy pojawiało się pytanie: dobrze, tylko gdzie? Odpowiadałem: poczekajcie chwilę, ponieważ jestem już w trakcie pracy na tymi projektami. Karkut jest ambasadorem takich zmian na rynku szczecińskim. Zostaną one na pewno docenione przez tych, którzy spragnieni są wyjątkowych doznań kulinarnych. Proponujemy menu degustacyjne w dwóch wersjach – menu lub menu połączone z alkoholami. Goście przekraczając drzwi restauracji Karkut trafiają do zupełnie innego świata, gdzie czas płynie wolniej, gdzie 10 specjalnie przygotowanych dań i odpowiednio dobranych trunków zabiera nas w podróż, która trwa nawet do czterech godzin. Nasz personel, wraz z zespołem kuchennym zadba, aby goście wyszli oczarowani zarówno jedzeniem jak i atmosferą panującą w naszej restauracji. Dyskrecja, elegancja, dobry smak. Wszystko to zachęca do ponownych odwiedzin restauracji Karkut.

Pierwsza edycja Menu Degustacyjnego odbyła się 17 września. Jest Pan z niej zadowolony, spełniła Pana oczekiwania?

Tak, patrząc na opinie i reakcje gości byłem naprawdę bardzo pozytywnie zaskoczony. Część gości zechciała zostać z nami dłużej, aby podzielić się swoimi opiniami o kolacji. Rozmawialiśmy m.in o zmianach jakie wprowadzamy na szczecińskim rynku. Pragnę podkreślić, że stworzenie tak wysokiej klasy restauracji, to również potężna praca całego zespołu, dzięki któremu powstaje produkt o najwyższych światowych standardach. Krok po kroku realizujemy scenariusz wyjątkowego wieczoru, w trakcie którego kuchnia przygotowuje wyśmienite dania, kelnerzy z gracją podają do stołu, menadżer opowiada o poszczególnych potrawach a sommelier w delikatny, ale zarazem profesjonalny sposób łączy je z wybranym winem. W ten sposób przy akompaniamencie muzyki „na żywo”, blasku świec zabieramy naszych gości w prawdziwą podróż kulinarną, która na długo pozostaje nie tylko w naszej pamięci.

Czy Menu Degustacyjne będzie miało charakter cykliczny?

Będą to cztery główne wydarzenia w roku połączone z sommelierami z Polski i ze świata. Oferta będzie także dostępna od środy do soboty w godzinach 17-22, ale także na specjalnie życzenie w innym dniu w zależności od oczekiwać naszych gości. Głównym celem restauracji Karkut jest wyznaczanie międzynarodowych standardów, dzięki którym nasz rynek gastronomiczny znacząco się ożywi. Jednocześnie nie trzeba będzie jechać np. do Berlina czy innego miasta, aby zasmakować wyjątkowych dań. Jako manager serdecznie zapraszam do kontaktu z restauracją w celu poznania wszystkich szczegółów.

Prestiż  
Październik 2021