Mini ciasta kawowo – kakaowe z powidłami śliwkowymi

Autor

Prestiż

Składniki:

Ciasto

  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 25 g tapioki
  • 255 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 45 g kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju z pestek winogron
  • 175 ml kawy
  • 175 ml śmietany 18 proc.

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki 30 proc.
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g powideł śliwkowych

Ciasto możemy wylać na blachę z piekarnika wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Można również użyć blaszki do pieczenia prostokątnej, dużej lub zrobić podwójna porcję i podzielić ciasto na dwie foremki o średnicy 26 cm. Potrzebujemy 2 miski: na mokre i suche składniki. W jednej mieszamy suche w drugiej mokre, które następnie przelewamy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Studzimy i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Do ich wycinania można użyć szklanki lub wykrawaczki do ciastek. Kremówkę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy cynamon, powidła śliwkowe i mieszamy. Krążek ciasta dekorujemy kremem i przykrywamy gotowe ciastko drugim krążkiem. Czynność powtarzamy do ostatniego ciastka. Gotowe dekorujemy cukrem pudrem z cynamonem.

 

Celestyna Krajczyńska – znana

i popularna szczecińska blogerka kulinarna, jest pasjonatką cukiernictwa i zdrowego trybu życia, znaną m.in. ze strony „CudaCelestyny.pl”. Prowadzi pracownię i warsztaty robienia słodkości, w tym deserów bezglutenowych, bez cukru i laktozy oraz wegańskich.

Prestiż  
Grudzień 2022