Mini ciasta kawowo – kakaowe z powidłami śliwkowymi

Składniki:
Ciasto
- 75 g mąki kukurydzianej
- 75 g mąki ryżowej
- 25 g tapioki
- 255 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 45 g kakao
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 75 ml oleju z pestek winogron
- 175 ml kawy
- 175 ml śmietany 18 proc.
Krem
- 250 g mascarpone
- 500 ml kremówki 30 proc.
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g powideł śliwkowych
Ciasto możemy wylać na blachę z piekarnika wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Można również użyć blaszki do pieczenia prostokątnej, dużej lub zrobić podwójna porcję i podzielić ciasto na dwie foremki o średnicy 26 cm. Potrzebujemy 2 miski: na mokre i suche składniki. W jednej mieszamy suche w drugiej mokre, które następnie przelewamy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Studzimy i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Do ich wycinania można użyć szklanki lub wykrawaczki do ciastek. Kremówkę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy cynamon, powidła śliwkowe i mieszamy. Krążek ciasta dekorujemy kremem i przykrywamy gotowe ciastko drugim krążkiem. Czynność powtarzamy do ostatniego ciastka. Gotowe dekorujemy cukrem pudrem z cynamonem.
