Pierogi z kimchi

Składniki (na ok. 30 pierogów)
- 300 mąki pszennej (najlepiej typ 500),
- 150 gorącej wody,
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- 250g tofu,
- 2 szklanki kimchi,
- 30g suszonych grzybów,
- łyżka sosu sojowego,
- wyciśnięty ząbek czosnku,
- 2 posiekane dymki,
- 1 jajko,
- pieprz
Sos
- 2 i pół łyżki sosu rybnego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki cukru,
- 100 ml wody,
- wyciśnięty ząbek czosnku,
- 1 posiekana papryczka chili
Zagnieść ciasto. Gotowe powinno być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na około pół godziny. Przygotować farsz. Suszone grzyby namoczyć na około dwie godziny przed przygotowaniem farszu. Gdy będą miękkie posiekać je drobno. Tofu pokroić w drobną kostkę. Następnie w misce wymieszać dobrze wszystkie składniki farszu. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Używając szklanki wyciąć kółka z ciasta. Na środek krążka nałożyć farsz i dobrze zlepić. W garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami. Nie dłużej niż 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podawać z sosem. My dodatkowo obsmażamy pierogi przed podaniem. Smacznego!
