Składniki (na ok. 30 pierogów)

  • 300 mąki pszennej (najlepiej typ 500),
  • 150 gorącej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz

  • 250g tofu,
  • 2 szklanki kimchi,
  • 30g suszonych grzybów,
  • łyżka sosu sojowego,
  • wyciśnięty ząbek czosnku,
  • 2 posiekane dymki,
  • 1 jajko,
  • pieprz

Sos

  • 2 i pół łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 ml wody,
  • wyciśnięty ząbek czosnku,
  • 1 posiekana papryczka chili

Zagnieść ciasto. Gotowe powinno być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na około pół godziny. Przygotować farsz. Suszone grzyby namoczyć na około dwie godziny przed przygotowaniem farszu. Gdy będą miękkie posiekać je drobno. Tofu pokroić w drobną kostkę. Następnie w misce wymieszać dobrze wszystkie składniki farszu. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Używając szklanki wyciąć kółka z ciasta. Na środek krążka nałożyć farsz i dobrze zlepić. W garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami. Nie dłużej niż 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podawać z sosem. My dodatkowo obsmażamy pierogi przed podaniem. Smacznego!

 

Justyna i Daniel Hofowie – gotujące szczecińskie małżeństwo, twórcy bardzo popularnego bloga kulinarnego eintopf.pl, który kilka lat temu został uznany za jeden z najlepszych w Polsce. Do gotowania podchodzą z sercem i pasją. Korzystają z przepisów babć i dziadków, rodziców, przyjaciół i ulubionych kucharzy. Sami też wymyślają przepisy. Ich kuchnia jest z jednej strony wykwintna, z drugiej prosta. Bawią się jedzeniem, dbając przy tym o dobre samopoczucie swoich gości.

Prestiż  
Grudzień 2022