Wielkanocna wyprawka
Szybkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. W tym okresie często otrzymujemy pytanie, jaki trunek będzie odpowiednim na stół. To problematyczne, gdyż święta gromadzą bliskich, dla których często wino to wino białe lub wino czerwone i najlepiej z pobliskiego marketu. Zachęcamy gospodarzy, by zaprosili swoich gości do skosztowania wybornych alkoholi z naszej winoteki.

Wielkanoc to przede wszystkim potrawy jajeczne, a do nich niełatwo coś dobrać. Moje wieloletnie doświadczenie przy tego typu decyzjach sugeruje hiszpańską sherry z regionu Jerez lub Montilla-Moriles i, w zależności od preferencji, lekką Sherry Fino lub trochę cięższe Amontillado od nr 1 z Montilla-Moriles winiarni Toro Albala. Sherry doskonale komponuje się z wielkanocnym śniadaniem, a gdyby ktoś chciał rozpocząć święta od „bąbelków”, to proponuję włoskie Prosecco lub hiszpańską Cava i to koniecznie w bardziej wytrawnych wersjach.
Na stole Wielkanocnym nie może też zabraknąć potraw mięsnych: od wędlin przez pasztety, aż po pieczony drób. Do tego typu dań doskonale sprawdzą się tradycyjnie wina czerwone, lecz bardziej delikatne, a mniej taniczne. Dobrym wyborem będą lekkie Pinot Noir bądź Gamay, bordoskie czy włoskie blendy z przewagą Merlot. Przy tym wyborze obowiązuje jedna zasada – mało tanin, trochę kwasowości i wina nie starzone w beczce. Jeżeli przy jednym stole spotkają się koneserzy, jak i laicy dopiero zaczynający (być może dzięki Wam) przygodę z degustacją, najlepszym wyborem będą wina spod ręki mistrzów Michela Rollanda czy Stephana Derenoncourt. Jeżeli nie przepadacie Państwo za winami czerwonymi, to dobrym towarzyszem przy stole będą wina białe, np. Rieslingi z Mozeli, włoskie Pinot Grigio czy Sauvignon Blanc. Moim faworytem są podstawowe rieslingi od Thomasa Haaga,, jednego z najlepszych winiarzy w Niemczech. Ten twórca reprezentuje światową czołówkę wśród producentów Rieslinga, a jego wina są już do nabycia w Polsce.
Przechodząc do ciast i deserów, miejmy na uwadze ich charakter. Przy ciężkich słodkościach nasyconych rodzynkami, orzechami, makiem czy kandyzowanymi owocami najlepszy wybór to portugalskie Porto lub Madera. Te wzmacniane wina winny być pite w małych kieliszkach. Przy ciastach lżejszych na bazie sera czy śmietany dobrym wyborem będą lekko słodkie wina węgierskie z Tokaju lub Egeru. Najlepsze to te ze szczepów: Furmint, Traminer i Sargamuskotaly.
Wybór jest ogromny, a przy nim najważniejsze są Państwa preferencje smakowe. Zapraszamy do naszej winoteki – będzie to dla nas zaszczyt skompletować dla Państwa wielkanocną wyprawkę!
Wesołych Świąt!
