Fenomen fioletowej kuleczki
Jeszcze kilka lat temu borówka amerykańska rzadko występowała w naszych ogrodach. Jeśli mieliśmy ochotę na pierogi z tymi owocami to po prostu kupowaliśmy je na targu, specjalnie sprowadzane z zagranicy. Teraz czas na własne zbiory.
Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, a w szczególności wapń, fosfor i potas. Wapń jest odpowiedzialny między innymi za skurczanie i rozkurczanie się mięśni oraz krzepliwość krwi, wzmacnia włosy, obniża ciśnienie krwi. Fosfor to ważny budulec zębów i kości, natomiast potas reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca. Ponadto borówki zawierają antyoksydanty, które chronią przed nowotworami, cukrzycą, chorobami układu krążenia czy chorobami stawów. Borówka ma również korzystny wpływ na wzrok: obniża ryzyko wystąpienia zaćmy. Oprócz tego borówki świetnie działają na trawienie, posiadają enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi i jako niskokaloryczne owoce mogą być spożywane bez ograniczeń przez osoby będące na diecie.
To smak borówek przede wszystkim zadecydował, że pomimo wysokiej ceny, tak chętnie po nie sięgamy. Soczyste i słodkie borówki amerykańskie to ozdoba niejednego stołu. Owoce te można wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie nadają się na galaretki, dżemy, jako składnik ciast i muffinek. Z powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, do naleśników, a także jako dodatku do makaronu czy płatków kukurydzianych. Borówki amerykańskie nadają się także na likiery, nalewki i wina, zaś suszone (choć niekoniecznie) są świetną przekąską.
Kwaśne podłoże, słodki smak
Ojczyzną borówki amerykańskiej są Stany Zjednoczone. Jednak plantacje borówki znajdziemy już na każdym kontynencie. Szacuje się, że powierzchnia uprawy tej rośliny na świecie wynosi około 30 tysięcy hektarów. Polskie plantacje zajmują około 1200 – 1500 ha. Na przestrzeni lat w Polsce powstało szereg plantacji i wielu producentów borówki amerykańskiej. Owoc ten, zaczął być również uprawiany w prywatnych ogrodach i działkach. Na świecie znaleźć można około 450 odmian borówek.
Wszystkie muszą rosnąć w kwaśnej, lekkiej glebie. Jedną z najwartościowszych odmian borówki amerykańskiej jest tzw. Bluecrop. Jej owoce są duże, kuliste i lekko spłaszczone, ale przede wszystkim bardzo słodkie i soczyste. Klimat Polski sprzyja jej uprawie. Borówka amerykańska Bluecrop ma dużą wytrzymałość na mróz i ostre zimy. Ważne by gleba na której wyrośnie, była dobrze nagrzana i odpowiednio nawodniona. Należy pamiętać, że borówka amerykańska wymaga odpowiedniego nawożenia azotem, potasem i fosforem oraz magnezem. Dokładne potrzeby nawozowe określa się na podstawie analizy gleby, fazy rozwojowej rośliny oraz spodziewanego plonu. Na naszym rynku do nawożenia borówki można użyć produktu firmy Fosfan, opracowanego specjalnie z myślą o borówce. To nawóz wieloskładnikowy, granulowany, o niskiej zawartości chlorków, gwarantujący wysokie plonowanie roślin, poprawiający walory smakowe owoców oraz podnoszący zimotrwałość krzewów borówki. Do kupienia w jedno kilogramowym opakowaniu.
Uprawa borówki jest bardzo opłacalna. Otóż, plon z jednego krzewu wynosi od 3 do 6 kg. Owoce zrywa się ręcznie gdy mają odpowiednią barwę i smak. A kiedy już są idealne do jedzenia, nie pozostaje nic innego jak tylko się nimi odpowiednio zająć i poczekać do kolejnych zbiorów.