Kronika Prestiżowa
Mistrzowskie gotowanie
Karina Tessar
Szczecińska Kuchnia Mistrzów odbyła się 5 marca w Hotelu Park. Dla gości przygotowano 10 wykwintnych dań, do których sommelier dobrał najlepsze wina świata. Na talerzach pojawiła się m.in. dziczyzna, cielęcina i… diabeł morski. Za te rarytasy odpowiedzialni są Kris Basznianin oraz Mariusz Siwak. Kris Basznianin pracował w uznanych restauracjach w Seattle i Nowym Yorku, Danii, Szwecji, na Wyspach Owczych, a także w luksusowym resorcie na sawannie w Tanzanii i najlepszej restauracji w RPA. Obecnie zajmuje się współpracą z Robertem Cortezem i jego CR8. Jest również mentorem w awangardowym projekcie Food Think Tank w Polsce. Mariusz Siwak to szef kuchni w Hotelu Park. Uczył się od najlepszych, m.in. od Wojciecha Amaro –zdobywcy gwiazdki Michelina. Sam jest medalistą Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie.

foto:
Evenema
Kris Basznianin

foto:
Evenema
Mariusz Siwak i Daniel Grycz, Hotel Park

foto:
Evenema
Zespół kucharzy Szczecińskiej Kuchni Mistrzów, Hotel Park