Sekrety whisky
Czym jest whisky i co czyni ją wyjątkową? Co spowodowało, że jest to najpopularniejszy alkohol wysokoprocentowy XXI wieku? Na kolejną garść ciekawostek ze świata trunków zapraszają właściciele koktajlbaru 17 Schodów, Michał Łoziński i Cezary Zotka.

Whisky to potęga aromatów. Korzenie, orzechy, drewno, kwiaty, owoce. Indywidualizm whisky polega na jej wewnętrznym bukiecie smaków, których należy szukać degustując złoty trunek.
Trzy składniki
Zboże, woda i czas... Te trzy niespójne ze sobą rzeczy to właśnie whisky. W świecie, w którym bezustannie się spieszymy, ten bursztynowy trunek potrzebuje właśnie czasu. Tu czas ma zapach dębowej beczki, ostrego zboża i surowego, wyspiarskiego powietrza. To właśnie w whisky czas „dyktuje tempo” i jest odpowiedzialny za jej ostateczny smak.
Degustacja krok po kroku
Każdy porządny obiad składa się z dwóch dań i deseru. Podobnie jest z whisky. – Na pierwsze danie proponujemy whiskey z Irlandii o łagodnym smaku i subtelnym aromacie – mówią Michał i Cezary z 17 Schodów. – Odpowiednikiem drugiego dania niech będzie szkocka whisky, surowa i ostra, ale z bogatym bukietem. Na deser z kolei słodki amerykański bourbon z odrobiną wyrazistego charakteru – dodają.
Świat whisky bez tajemnic
Swoją wiedzę na temat whisky możemy poszerzać pod okiem fachowców. Na początku marca w koktajlbarze 17 Schodów otwarto nową salę, zaprojektowaną specjalnie na potrzeby degustacji alkoholowych. W trakcie takiego wydarzenia dowiemy się m.in. jaki wpływ ma beczka na alkohol oraz poznamy różnice regionalne i historię destylarni. – Wszystko to w oparciu o 120 różnych butelek whisky, dzięki którym możemy przygotować degustację indywidualnie dostosowaną do poziomu zaawansowania uczestników – zapraszają Cezary i Michał z 17 Schodów.