Sekrety whisky

Czym jest whisky i co czyni ją wyjątkową? Co spowodowało, że jest to najpopularniejszy alkohol wysokoprocentowy XXI wieku? Na kolejną garść ciekawostek ze świata trunków zapraszają właściciele koktajlbaru 17 Schodów, Michał Łoziński i Cezary Zotka.

Autor

Prestiż

Whisky to potęga aromatów. Korzenie, orzechy, drewno, kwiaty, owoce. Indywidualizm whisky polega na jej wewnętrznym bukiecie smaków, których należy szukać degustując złoty trunek.

Trzy składniki

Zboże, woda i czas... Te trzy niespójne ze sobą rzeczy to właśnie whisky. W świecie, w którym bezustannie się spieszymy, ten bursztynowy trunek potrzebuje właśnie czasu. Tu czas ma zapach dębowej beczki, ostrego zboża i surowego, wyspiarskiego powietrza. To właśnie w whisky czas „dyktuje tempo” i jest odpowiedzialny za jej ostateczny smak. 

Degustacja krok po kroku

Każdy porządny obiad składa się z dwóch dań i deseru. Podobnie jest z whisky. – Na pierwsze danie proponujemy whiskey z Irlandii o łagodnym smaku i subtelnym aromacie – mówią Michał i Cezary z 17 Schodów. – Odpowiednikiem drugiego dania niech będzie szkocka whisky, surowa i ostra, ale z bogatym bukietem. Na deser z kolei słodki amerykański bourbon z odrobiną wyrazistego charakteru – dodają.

Świat whisky bez tajemnic

Swoją wiedzę na temat whisky możemy poszerzać pod okiem fachowców. Na początku marca w koktajlbarze 17 Schodów otwarto nową salę, zaprojektowaną specjalnie na potrzeby degustacji alkoholowych. W trakcie takiego wydarzenia dowiemy się m.in. jaki wpływ ma beczka na alkohol oraz poznamy różnice regionalne i historię destylarni. – Wszystko to w oparciu o 120 różnych butelek whisky, dzięki którym możemy przygotować degustację indywidualnie dostosowaną do poziomu zaawansowania uczestników – zapraszają Cezary i Michał z 17 Schodów. 

Prestiż  
Kwiecień 2017