Krewetki z sosem z pancerzy

Owoce morza są smaczne, seksualne. Naukowcy są zgodni, co do tego, że ta  część naszej diety ma moc afrodyzjaków. A wszystko przez zawarty w nich cynk.  Odpowiada za podwyższenie poziomu testosteronu i zwiększenie sprawności seksualnej – nie bez powodu zwany jest pierwiastkiem miłości. Pozytywnie wpływa na popęd seksualny zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Poza tym usprawnia funkcjonowanie męskich narządów płciowych i poprawia jakość nasienia. Zatem jedzmy i się kochajmy!

Autor

Bataty
  • krewetki w rozmiarze 16/20 w skorupie 12 sztuk
  • masło 4 łyżki
  • wino białe wytrawne 50 ml
  • szalotka 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • sok z 1 limonki
  • sos sojowy 30 ml

Krewetki obieramy ze skorup,  odrywamy głowy i przewód pokarmowy (po obraniu pancerza i urwaniu głowy zaokrągloną część krewetki lekko nacinamy po całej długości i wyciągamy czarną nitkę ) zostawiamy tylko ogon. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki i sosem sojowym i drobno posiekanym czosnkiem, Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.

W niedużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę a po minucie posiekany czosnek, następnie skorupy z krewetek. Smażymy do uzyskania intensywnego zapachu przez ok. 3 minuty. Dolewamy wino i redukujemy do 1/3 objętości, następnie przelewamy przez sito do mniejszego garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem, lekko podgrzewamy i dodajemy pozostałą część masła. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 

Krewetki oczyszczamy z nadmiaru marynaty. Na patelni mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wkładamy krewetki na patelnię. Dmażymy po 1 minucie z każdej strony, po przewróceniu dolewamy połowę marynaty.

Głęboki talerz napełniamy 1 łyżką sosu. W sosie ustawiamy kilka krewetek. Dekorujemy świeżymi ziołami.