Wigilia pod Giewontem
Podhalańskie tradycje kulinarne przebojem wdarły się na stoły wielu lokali gastronomicznych, ale niewiele z nich jest im wiernych od początku do końca. Szczecińska restauracja „Zbójnicka Gospoda” już od 10 lat serwuje nam przysmaki „spod samiuśkich Tater”.

Podhalańskie tradycje kulinarne przebojem wdarły się na stoły wielu lokali gastronomicznych, ale niewiele z nich jest im wiernych od początku do końca. Szczecińska restauracja „Zbójnicka Gospoda” już od 10 lat serwuje nam przysmaki „spod samiuśkich Tater”.
Kiermasz świąteczny
Końcówka roku to szczególny czas przede wszystkim w życiu rodzinnym. Ludziom aktywnym zawodowo coraz częściej kojarzy się jednak z gonitwą, brakiem czasu i nerwowymi przygotowaniami. Święta tracą przez to swój urok. – Zapraszamy wszystkich „zapracowanych” do udziału w naszym kiermaszu wigilijnym – mówi Mariusz Kotkowski, właściciel Gospody Zbójnickiej. Przez cały grudzień klienci mogą składać zamówienia na świąteczne potrawy. Odbiorą je dzień przed lub w samą wigilię. Największą popularnością cieszą się najbardziej czasochłonne dania, czyli uszka i pierogi. – Zaczynaliśmy od 60 kg uszek i 120 kg pierogów, ale nasze wyroby szybko zyskały uznanie szczecinian. Dzisiaj robimy ich dwa razy więcej, więc ręce mamy pełne roboty – dodaje z uśmiechem Mariusz Kotkowski.
Wigilie firmowe
Na przełomie roku sporo się dzieje także w relacjach służbowych. To czas wigilii i spotkań noworocznych. Rzadka okazja, aby zasiąść przy jednym stole z ludźmi, z którymi widujemy się na co dzień, ale dla których często nie mamy czasu. Takie wydarzenie wymaga wyjątkowej oprawy, którą zapewni obsługa restauracji. Nie chodzi tylko o stronę wizualną, choć eleganckie bieżniki, nakrycia i dekoracje wprowadzą nas w świąteczny klimat. Szef kuchni zadba przede wszystkim o nasze podniebienia. Na stole pojawić się może menu, skomponowane zgodnie z naszym zamówieniem na bazie stałych pozycji z karty. Nie zabraknie zatem świeżych, góralskich serów – bunca, oscypka czy bryndzy, które dostarczane są przez stałego dostawcę z Zakopanego. Do bożonarodzeniowych standardów należy także zupa grzybowa. Dania można wybrać również z menu przygotowanego na świąteczny kiermasz. Ze względu na terminy z rezerwacją warto się jednak pospieszyć. Pierwsze wigilie firmowe odbywają się już nawet w listopadzie.
WIGILIA FIRMOWA 2014 W „ZBÓJNICKIEJ”
Zupa rybna z kołdunami 350ml/10zł
Grzybowa z łazankami 350ml/12zł
Barszcz z uszkami 350ml/12zł
Karp pieczony z masłem 100g/15zł
Pstrąg w sezamie 100g/10zł
Kapusta z grochem i grzybami 100g/6zł
Kaczka pieczona na 6os./70zł
Szynka pieczona w sosie śliwkowym 100/100g 8zł
Indyk w migdałach 100g 8zł
Bigos porcja/22zł
Pierogi z kapustą i grzybami 3szt por./8zł
Pierogi z dorszem 3szt por. /8zł
Krokiety z kapustą i grzybami 2szt por./12zł
Sos grzybowy
Kompot z suszu 1litr/20zł
Wino czerwone / białe 1litr/40zł
Sernik, Baba drożdżowa, Makowiec patera na 10os./100zł
Kosz owoców patera na 10os./100zł
Borowiki zapiekane z oscypkiem 100g/22zł
Kutia kg/30zł
Ryby na zimno:
Karp w galarecie 100g/18zł
Łosoś w galarecie 100g/18zł
Sandacz w galarecie 100g/20zł
Ryba po grecku 100g/8zł
Ryba w pomidorach 100g/8zł
Śledzik w śmietanie 100g/6zł
Śledzik w oleju 100g/6zł
Carpaccio ze śledzika 100g/10zł
Sałatka śledziowa 100g/6zł
Półmisek garmażerki:
Galaretka wieprzowa 2szt por./8zł
Galaretka drobiowa 2szt por./8zł
Jaja garnirowane na sałatce jarzynowej 2szt por./8zł
Sałatka warzywna 100g/6zł
Szparagi w szynce parmeńskiej 100g 8zł
Półmisek zimny:
Galantyna z kaczki 100g/6zł
Rolada drobiowa 100g/6zł
Schab ze śliwką i morelą 100g/7zł
Boczek pieczony 100g/5zł
Karkówka pieczona 100g/5zł
Gospoda Zbójnicka, Szczecin, ul. Monte Cassino 6/LU6 (Plac Odrodzenia), www.zbojnicka.pl