Wigilia pod Giewontem

Podhalańskie tradycje kulinarne przebojem wdarły się na stoły wielu lokali gastronomicznych, ale niewiele z nich jest im wiernych od początku do końca. Szczecińska restauracja „Zbójnicka Gospoda” już od 10 lat serwuje nam przysmaki „spod samiuśkich Tater”.

Autor

Prestiż

Podhalańskie tradycje kulinarne przebojem wdarły się na stoły wielu lokali gastronomicznych, ale niewiele z nich jest im wiernych od początku do końca. Szczecińska restauracja „Zbójnicka Gospoda” już od 10 lat serwuje nam przysmaki „spod samiuśkich Tater”.

Kiermasz świąteczny

Końcówka roku to szczególny czas przede wszystkim w życiu rodzinnym. Ludziom aktywnym zawodowo coraz częściej kojarzy się jednak z gonitwą, brakiem czasu i nerwowymi przygotowaniami. Święta tracą przez to swój urok. – Zapraszamy wszystkich „zapracowanych” do udziału w naszym kiermaszu wigilijnym – mówi Mariusz Kotkowski, właściciel Gospody Zbójnickiej. Przez cały grudzień klienci mogą składać zamówienia na świąteczne potrawy. Odbiorą je dzień przed lub w samą wigilię. Największą popularnością cieszą się najbardziej czasochłonne dania, czyli uszka i pierogi. – Zaczynaliśmy od 60 kg uszek i 120 kg pierogów, ale nasze wyroby szybko zyskały uznanie szczecinian. Dzisiaj robimy ich dwa razy więcej, więc ręce mamy pełne roboty – dodaje z uśmiechem Mariusz Kotkowski.

Wigilie firmowe

Na przełomie roku sporo się dzieje także w relacjach służbowych. To czas wigilii i spotkań noworocznych. Rzadka okazja, aby zasiąść przy jednym stole z ludźmi, z którymi widujemy się na co dzień, ale dla których często nie mamy czasu. Takie wydarzenie wymaga wyjątkowej oprawy, którą zapewni obsługa restauracji. Nie chodzi tylko o stronę wizualną, choć eleganckie bieżniki, nakrycia i dekoracje wprowadzą nas w świąteczny klimat. Szef kuchni zadba przede wszystkim o nasze podniebienia. Na stole pojawić się może menu, skomponowane zgodnie z naszym zamówieniem na bazie stałych pozycji z karty. Nie zabraknie zatem świeżych, góralskich serów – bunca, oscypka czy bryndzy, które dostarczane są przez stałego dostawcę z Zakopanego. Do bożonarodzeniowych standardów należy także zupa grzybowa. Dania można wybrać również z menu przygotowanego na świąteczny kiermasz. Ze względu na terminy z rezerwacją warto się jednak pospieszyć. Pierwsze wigilie firmowe odbywają się już nawet w listopadzie.

 

WIGILIA FIRMOWA 2014 W „ZBÓJNICKIEJ”

Zupa rybna z kołdunami 350ml/10zł

Grzybowa z łazankami 350ml/12zł    

Barszcz z uszkami 350ml/12zł         

Karp pieczony z masłem 100g/15zł  

Pstrąg w sezamie 100g/10zł      

Kapusta z grochem i grzybami 100g/6zł

Kaczka pieczona na 6os./70zł  

Szynka pieczona w sosie śliwkowym 100/100g 8zł

Indyk w migdałach 100g 8zł  

Bigos porcja/22zł

Pierogi z kapustą i grzybami 3szt por./8zł 

Pierogi z dorszem 3szt por. /8zł  

Krokiety z kapustą i grzybami 2szt por./12zł   

Sos grzybowy

Kompot z suszu 1litr/20zł

Wino czerwone / białe 1litr/40zł  

Sernik, Baba drożdżowa, Makowiec   patera na 10os./100zł

Kosz owoców patera na 10os./100zł

Borowiki zapiekane z oscypkiem 100g/22zł   

Kutia kg/30zł  

 

Ryby na zimno:

Karp w galarecie 100g/18zł   

Łosoś w galarecie 100g/18zł  

Sandacz w galarecie 100g/20zł

Ryba po grecku 100g/8zł 

Ryba w pomidorach 100g/8zł  

Śledzik w śmietanie 100g/6zł

Śledzik w oleju 100g/6zł

Carpaccio ze śledzika 100g/10zł

Sałatka śledziowa 100g/6zł

Półmisek garmażerki:

Galaretka wieprzowa 2szt por./8zł    

Galaretka drobiowa 2szt por./8zł   

Jaja garnirowane na sałatce jarzynowej 2szt por./8zł 

Sałatka warzywna 100g/6zł

Szparagi w szynce parmeńskiej 100g 8zł

Półmisek zimny:

Galantyna z kaczki 100g/6zł    

Rolada drobiowa 100g/6zł   

Schab ze śliwką i morelą 100g/7zł   

Boczek pieczony 100g/5zł

Karkówka pieczona 100g/5zł 

 

Gospoda Zbójnicka, Szczecin, ul. Monte Cassino 6/LU6 (Plac Odrodzenia), www.zbojnicka.pl

 

Prestiż  
Grudzień 2014