Czas na grilla! Wołowina z grilla z pesto z orzeszków pistacjowych

Lato to idealny czas na to, by usiąść w ogrodzie, na działce lub na tarasie i upichcić coś smacznego na grillu. Co najważniejsze, grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie przysmaków cieszących podniebienie, ale również doskonały pomysł na chwilę relaksu po ciężkim dniu!

Autor

Eintopf

Składniki:

• 500 g wołowiny, my użyliśmy rostbefu, możecie użyć też łaty
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól
• pieprz


Pesto:
• 1 szklanka obranych orzeszków pistacjowych
• 1  ząbek czosnku
• skórka starta z 1 cytryny
• 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
• 3/4 szklanki oliwy z oliwek
• sól (jeśli używacie orzeszków solonych,  uważajcie z jej ilością)

Przygotujcie pesto. Zmiksujcie wszystkie jego składniki dolewając powoli oliwę. Rozgrzejcie grill lub patelnię grillową. Nasmarujcie mięso oliwą. Smażcie ok. 3 min z każdej strony (w zależności od grubości mięsa, nasz miał ok. 2,5 cm). Dopiero po smażeniu posólcie i popieprzcie. Odstawcie, żeby wołowina odpoczęła. Pokrójcie w plastry, my dla potrzeb zdjęcia zrobiliśmy to odwrotnie. Zróbcie to w poprzek włókien mięsa, wtedy mięso będzie delikatniejsze. Polejcie kawałki wołowiny pesto.

Prestiż  
Lipiec 2015