Święta według Eintopf

Boże Narodzenie to najładniej i najsmaczniej pachnące święta w całym roku. Wśród tradycyjnych potraw na naszych stołach w tym roku nie może zabraknąć kilku oryginalnych dań.  Tradycja tradycją, ale podczas wigilijnej kolacji nie powinny obowiązać ścisłe zasady, w końcu to radosna okazja do świętowania. 

Autor

Eintopf
Nasi „kuchenni” specjaliści Justyna i Daniel Hof, czyli duet Eintopf postanowili podarować nam kilka aromatycznych przepisów, które bez wahania mogą się znaleźć w świątecznej dwunastce. I tak, buraczane pierogi z farszem z białej ryby nie dość, że są bardzo smaczne i zdrowe (!) to jeszcze fajnie komponują się na talerzu a ich kolor idealnie wpisuje się w Bożonarodzeniową stylistykę.  Żurawina w naszej kuchni od jakiegoś czasu jest używana niemal do każdej potrawy. Swym smakiem i kolorem pasuje zarówno do mięs i słodkości. Tutaj wystąpi z tatarem ze śledzia i… na deser. Znudziły się Wam serniki i makowce?  Przebojem tegorocznego świątecznego stołu może być Świąteczna Pavlova, czyli tort bezowy. Wyobraźcie sobie chrupiącą z wierzchu bezę i w środku puszystą jak grudniowy śnieg. Do tego wyborny ser mascarpone, żurawina i… mięta. Ten nieco barokowy deser to najlepszy słodki prezent tych świąt. Smacznego!
 
Prosty sos żurawinowy 
 
Składniki:
• 2 szklanki żurawiny (może być mrożona)
• 1/2 szklanki syropu klonowego, jeśli sos 
   będzie za mało słodki, możecie podsypać trochę cukru
• 1/3 szklanki soku jabłkowego
• 1/2 łyżeczki masła
 
Do rondla o grubym dnie na średnim ogniu, wrzućcie żurawinę, wlejcie syrop i sok, wymieszajcie. Gotujcie ok. 10-15 minut, aż żurawina zacznie pękać i puszczać soki. Dodajcie masło, wymieszajcie. Wyłączcie ogień, ale garnek zostawcie na palniku, aż do wystygnięcia. Podawajcie od razu, albo przechowujcie w lodówce przez kilka dni.
 
Buraczane pierogi z rybą
 
Składniki (ciasto):
• 1 szklanka i 2/3 mąki pszennej
• ½ łyżeczki soli
• pasta buraczana
• woda, mąka (jeśli będzie potrzeba)
 
Składniki (pasta buraczana):
• 3-4 upieczone w skórze buraki 
  (200’C, skropione olejem, 1-1,5 godziny)
• Woda (jak najmniej)
• 1 łyżka oliwy
 
Wrzućcie do blendera buraki, dolewając odrobinę wody, zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie oliwę, wymieszajcie.
 
Składniki (farsz)
• 400 g upieczonej białej ryby 
  (180’C, zawinięta w folii, sól pieprz, 
  kapka oliwy, 20 minut)
• Skórka starta z połowy cytryny
• Skórka starta z połowy pomarańczy
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Garść posiekanej pietruszki
• 1 jajko
• 2 łyżki oliwy
• Sól, pieprz
 
Połączcie ze sobą w misce wszystkie składniki farszu, odstawcie. Zagniećcie ciasto. W misce wymieszajcie ze sobą mąkę i sól. Zróbcie dziurę, dodajcie tam buraczaną pastę, zagniećcie. Jeśli ciasto się klei, dodajcie trochę mąki. A jeśli jest za twarde, dodajcie wody. Ciasto ma odchodzić od ręki, być gładkie i sprężyste. Zawińcie je w folię spożywczą i odłóżcie na ½ godziny. Stolnicę obsypcie lekko mąką. Rozwałkujcie ciasto, jak najcieniej. Wycinajcie koła szklanką. Na środek wyłóżcie łyżeczką farsz rybny. Zlepcie pierogi. Możecie użyć do tego widelca. Zagotujcie w dużym garnku wodę, posólcie. Wrzućcie pierogi do wrzątku, poczekajcie aż wypłyną, wyjmijcie łyżką cedzakową.
 
Tatar ze śledzia z jabłkami i żurawiną
 
Składniki:
• 1/2 kg solonych śledzi
• 3 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
• 1 mała czerwona cebula, posiekana w kostkę
• 2 łyżki posiekanego koperku, plus trochę do posypania
• 200 ml śmietany 30%
• 8-10 małych korniszonów, pokrojonych w kostkę
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 100-150 g żurawiny
 
Śledzie zalejcie zimną wodą i moczcie co najmniej 1 godzinę. Następnie pokrójcie je w kostkę. Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszajcie ze sobą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem posypcie żurawiną i koperkiem.
 
Świąteczna Pavlova
 
Składniki:
• Składniki (beza):
• 4 białka z dużych jajek
• 250 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
 
Rozgrzejcie piekarnik do 120 stopni. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Na środku papieru narysujcie okrąg o średnicy 20 cm (polecamy talerz albo patelnię). Białka wlejcie do miski i ubijcie na pianę. Następnie bardzo powoli dodawajcie cukier i dalej ubijajcie. Cukier najlepiej dodawać partiami po dwie łyżki. Ubijajcie, aż piana stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Dodajcie mąkę, sok z cytryny i ubijacie jeszcze kilka minut. Gotową pianę przełóżcie na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Na środek postawcie kubek/rondelek, żeby łatwiej formowało Wam się kształt wieńca. Szpatułką lub szerokim nożem podnieście boki, tak żeby piana była nieco wyższa. Odstawcie kubek. Pieczcie przez godzinę. Następnie zmniejszcie temperaturę do 100 stopni i pieczcie jeszcze przez 3 godziny. Możecie upiec ją dzień przed podaniem. Zostawcie bez przykrycia w kuchni. 
 
Składniki (mus mascarpone):
• 150 g sera mascarpone
• 125 ml śmietany 36%
• łyżka cukru waniliowego
 
Do miski wrzućcie ser, wsypcie cukier i miksujcie przez chwilę. Wlejcie śmietanę i ubijajcie przez ok. 2 minuty, aż mus zgęstnieje i nie będzie w nim gródek. Uważajcie żeby nie przesadzić z ubijaniem, mus może się zważyć. 
 
Składniki (żurawina):
• ½ szklanki świeżej żurawiny
• ½ szklanki wody
• ½ szklanki cukru
• cukier do obsypania
 
Wlejcie do rondla wodę, wsypcie cukier, wymieszajcie, zagotujcie aż się cukier rozpuści, odstawcie do wystygnięcia. Zalejcie żurawinę przygotowaną miksturą i wstawcie do lodówki na ok. 8 godzin. Przecedźcie żurawinę przez sito, wysypcie na talerz z rozsypanym cukrem, obtoczcie żurawinę. Zostawcie do wyschnięcia na 1-2 godziny. Mus wyłóżcie na bezę i udekorujcie żurawiną i miętą.
 
Eintopf to potrawa jednogarnkowa. W tym garze siedzi gotujące małżeństwo – Justyna i Daniel Hof, mocno przyprawione pasją do kuchni i gotowania. Na co dzień prowadzą kulinarnego bloga na łamach którego dzielą się przepisami swoich dziadków, rodziców, znajomych, ulubionych kucharzy i wreszcie autorskimi pomysłami wprost z podniebienia. Dla nas będą gotować co miesiąc, udowadniając, że wszędzie dobrze, ale w domu smakuje najlepiej.

Prestiż  
Grudzień 2015