Orientalnie na podniebieniu

Wiosna krzyczy kolorami także na naszych talerzach. Kończymy ostatecznie z zimowym obżarstwem na rzecz zdrowych, kolorowych i niesamowicie smacznych potraw! W tym miesiącu szalejemy z warzywami i przyprawami. Zamiast ziemniaków słodkie bataty, w miejsce soli curry i kumin. Do tego marchewka, brukselka i szpinak. Jest lekko, orientalnie, nietypowo i… tanio. Już wam zazdrościmy tych doznań. Smacznego!

Autor

Eintopf
Krem z pieczonej marchewki, imbiru i czosnku z dodatkiem curry i kuminu
 
Składniki:
» 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w 3-5 cm kawałki
» 5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w plastry
» 3 ząbki czosnku, w łupinach
» 1 szalotka, przekrojona wzdłuż
» oliwa z oliwek
» 400 ml mleka kokosowego
» 3-4 szklanki wywaru warzywnego
» 2 łyżeczki imbiru w proszku
» 1/2 łyżeczki kurkumy
» 1/2 łyżeczki garam masala
» 1 łyżeczka curry
» 1/2 łyżeczki kuminu
» sól, pieprz
» sok z limonki
» garść posiekanej bazylii
 
Rozgrzejcie piec do 180’C. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, lub do brytfanny wyłóżcie marchew, imbir, czosnek w łupinach i szalotkę. Skropcie wszystko oliwą, posólcie i popieprzcie. Pieczcie pół godziny, po czym wyjmijcie imbir, czosnek i szalotkę, pieczcie dalej 30-40 minut, aż marchewka będzie miękka. Obierzcie czosnek z łupinek i wrzućcie z resztą upieczonych warzyw do malaksera, wlejcie ok. 2 szklanki wywaru i zmiksujcie. Regulujcie wywarem gęstość kremu. Przelejcie zupę do garnka, zagotujcie, zmniejszcie ogień i dodajcie mleko kokosowe i wszystkie przyprawy, gotujcie jeszcze ok. 15 minut. Sprawdźcie czy nie trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawajcie z posiekaną bazylią i sokiem z limonki. My polaliśmy swoją jeszcze odrobiną mleka kokosowego i posypaliśmy czarnym sezamem.
 
Bataty smażone z brukselką, szpinakiem, awokado i jajkiem w koszulce
 
Składniki (2 duże porcje):
» 1 większy batat, obrany, pokrojony w kostkę
» 8 szt. brukselek, przekrojonych na pół
» 1 średnia czerwona cebula
» 1 ząbek czosnku, posiekany
» garść świeżego szpinaku
» 1 łyżeczka kuminu
» 1 łyżeczka czerwonej papryki
» 1 łyżeczka kolendry, rozbitej w moździerzu
» sól, pieprz,
» 2 łyżki oliwy
» 1 awokado, pokrojone w plastry, skropione cytryną
» 2 jajka
» łyżka octu
 
Na rozgrzaną oliwę wrzućcie posiekaną cebulę, podsmażcie do miękkości, dodajcie przyprawy, smażcie chwilę, niech uwolnią swój aromat, dodajcie ziemniaki, wymieszajcie, zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem do miękkości ziemniaków (powinny być al’dente). Dodajcie brukselkę i czosnek, smażcie aż brukselka zmięknie, po czym dorzućcie szpinak, smażcie aż straci lekko swoją objętość. Posólcie i popieprzcie do smaku. W międzyczasie przygotujcie jajko w koszulce: w garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Wyłóżcie na talerz warzywa, obok ułóżcie awokado, na wszystko jajko.
 
Eintopf to potrawa jednogarnkowa. W tym garze siedzi gotujące małżeństwo – Justyna i Daniel Hof, mocno przyprawione pasją do kuchni i gotowania. Na co dzień prowadzą kulinarnego bloga na łamach którego dzielą się przepisami swoich dziadków, rodziców, znajomych, ulubionych kucharzy i wreszcie autorskimi pomysłami wprost z podniebienia. Dla nas będą gotować co miesiąc, udowadniając, że wszędzie dobrze, ale w domu smakuje najlepiej.

Prestiż  
Kwiecień 2016