Festiwal jedzenia
Trwa wielkie święto smakoszy. Dokładnie pierwszego kwietnia rozpoczął się Restaurant Week, czyli festiwal najlepszych restauracji w Polsce. W Szczecinie można oddawać się kulinarnej rozpuście w ponad dwudziestu miejscach. Zasady tej uczty są proste.

foto:
Patrycja Walburg
Każda restauracja przygotowuje trzydaniowe menu (przystawka, zupa, danie główne i deser). Klienci, wchodząc na stronę www.restaurantweek.pl, dokonują rezerwacji w wybranej przez siebie restauracji i wpłacają 39 zł. Przychodzą konkretnego dnia, na konkretną godzinę i otrzymują festiwalowe menu. Nie płacą za nie, tylko oceniają. Wypełniając formularz wypisują, czy danie im smakowało, co było dobre, czy zostało właściwie podane, itd. Oceny są na bieżąco wpisywane do profilu restauracji znajdującego się na stronie.
Podobne imprezy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. „Summerlicious” w Toronto, New York Restaurant Week, London Restaurant Festival czy Copenhagen Dining Week to święta, w których uczestniczą nie tylko mieszkańcy, ale również turyści. Przyjeżdżają całymi rodzinami, aby przez tydzień popróbować lokalnej kuchni za niewielkie pieniądze. Rekordziści odwiedzają w tym czasie nawet kilkadziesiąt lokali. W Szczecinie impreza potrwa do 10 kwietnia.