Pokochaj dynię. Frittata z chorizo, dynią, jarmużem i grzybami.

Dynia ma bardzo mało kalorii ale jest sycąca i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. To symbol listopada, święta Halloween i jesieni.  Uniwersalne, bardzo smaczne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Frittata zamiast klasycznego omleta a może kawałki pieczonej dyni w zastępstwie frytek? Ogłaszamy oficjalnie sezon na dynię! Smacznego.

Autor

Eintopf

Podsmażcie na suchej patelni chorizo, odstawcie. Wlejcie oliwę, wrzućcie cebulę i grzyby, podsmażcie do zrumienienia, ok. 6-8 minut. Dodajcie jarmuż i smażcie kolejne 3-4 minuty. Przełóżcie wszystko do miski, dodajcie upieczoną dynię, szałwię, śmietanę, jajka, ser, sól, pieprz, wymieszajcie. Przełóżcie wszystko na żaroodporną patelnię, smażcie na średnim ogniu 7-10 minut, aż się jajka zetną. Przełóżcie do pieca, rozgrzanego do 200’Cº. Pieczcie ok. 10 minut. Frittata dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Składniki:
»  200 g chorizo, pokrojonego w kawałki wielkości kęsa
»  1 łyżka oliwy
»  2 szklanki upieczonej dyni (180’Cº, oliwa, sól, pieprz, 30 min)
»  1 cebula, posiekana
»  100 g grzybów (suszonych,  namoczonych, użyliśmy podgrzybków)
»  1 szklanka jarmużu, posiekanego
»  1 łyżka świeżej szałwii
»  8 jajek
»  1/2 szklanki śmietany, użyliśmy 30%, może być 18%
»  1 szklanka starego twardego sera  (typu Gruyère)
»  sól, pieprz

Prestiż  
Listopad 2016