Pokochaj dynię. Pieczona dynia z kuminem, sosem jogurtowym, chili i miętą

Dynia ma bardzo mało kalorii ale jest sycąca i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. To symbol listopada, święta Halloween i jesieni.  Uniwersalne, bardzo smaczne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Frittata zamiast klasycznego omleta a może kawałki pieczonej dyni w zastępstwie frytek? Ogłaszamy oficjalnie sezon na dynię! Smacznego.

Autor

Eintopf

Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180’Cº. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóżcie pokrojoną dynię. Skropcie porządnie oliwą, posólcie, popieprzcie, posypcie kuminem. Pieczcie ok. 40 minut. Wymieszajcie składniki sosu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie kapkę oliwy, wrzućcie chili, smażcie 1 minutę, odstawcie.Wyłóżcie dynię, polejcie sosem, posypcie sezamem, usmażonym chili, miętą i skórką z limonki.

 

Składniki:
»  1/2 dyni hokkaido, pokrojonej w księżyce 
»  oliwa
»  1 łyżeczka kuminu
»  sól, pieprz
»  1 łyżka skórki startej z limonki
»  1 papryczka chili, posiekana
»  garść sezamu, uprażonego na suchej patelni

sos:
»  1/2 szklanki jogurtu
»  sok z 1 limonki
»  1 łyżka posiekanej mięty + kilka liści     do podania
»  sól, pieprz

Prestiż  
Listopad 2016