Święto na języku. Dorada pieczona z fenkułem, pomarańczami i oliwkami
Święta Bożego Narodzenia to zazwyczaj ten sam albo podobny zestaw dań. Dominują pierogi, barszcz, uszka, a z ryb karp. Nikt jednak nie powiedział, że to zestaw obowiązkowy, warto poeksperymentować w kuchni, zmienić trochę menu, a święta pozostaną niezapomniane. Nie każdy gustuje w tłustym karpiu czy rybie po grecku. Nasz kulinarny duet Eintopf ma dla Was wyjątkowo pyszną alternatywę, a że oni nigdy się nie mylą i trafiają w nasze podniebienia, nie tylko od święta… Zresztą sprawdźcie sami. Smacznego!

Składniki:
» 1 dorada, nasza miała oko. 250 g
» 1 fenkuł (koper włoski), pokrojony w cienkie plastry, wzdłuż
» 3 ząbki czosnku
» 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
» 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
» 1 pomarańcza, skórki wykrojone wzdłuż, miąższ pokrojony w plastry
» 1/2 szklanki oliwek czarnych i zielonych
» kilka owoców kaparów
» 1 liść laurowy
» sól, pieprz
» oliwa
Rozgrzejcie piec do 200’C. Na głęboką patelnię/naczynie żaroodporne wlejcie 1 łyżkę oliwy, podgrzejcie, wrzućcie fenkuł razem z czosnkiem, smażcie mieszając ok 4 minuty. Dodajcie wino, gotujcie ok 1 minuty. Dodajcie sok i skórki z pomarańczy, wymieszajcie, gotujcie ok 2 minut. Posólcie i popieprzcie, zdejmijcie z ognia. Doradę posólcie i popieprzcie, wyłóżcie na miksturę z fenkułu, polejcie 2 łyżkami oliwy, wyłóżcie plastry pomarańczy, oliwki, do płynu włóżcie liść laurowy. Pieczcie ok 30-40 minut, w zależności od grubości ryby. Przed podaniem wyjmijcie liść laurowy. Dodajcie klika kaparów.