Święto na języku. Dorada pieczona z fenkułem, pomarańczami i oliwkami

Święta Bożego Narodzenia to zazwyczaj ten sam albo podobny zestaw dań. Dominują pierogi, barszcz, uszka, a z ryb karp. Nikt jednak nie powiedział, że to zestaw obowiązkowy, warto poeksperymentować w kuchni, zmienić trochę menu, a święta pozostaną niezapomniane. Nie każdy gustuje w tłustym karpiu czy rybie po grecku. Nasz kulinarny duet Eintopf ma dla Was wyjątkowo pyszną alternatywę, a że oni nigdy się nie mylą i trafiają w nasze podniebienia, nie tylko od święta… Zresztą sprawdźcie sami. Smacznego!

Autor

Eintopf

Składniki:

»  1 dorada, nasza miała oko. 250 g

»  1 fenkuł (koper włoski), pokrojony   w cienkie plastry, wzdłuż

»  3 ząbki czosnku

»  1/3 szklanki białego wytrawnego wina

»  1/4 szklanki soku wyciśniętego   z pomarańczy 

»  1 pomarańcza, skórki wykrojone wzdłuż,   miąższ pokrojony w plastry

»  1/2 szklanki oliwek czarnych i zielonych

»  kilka owoców kaparów

»  1 liść laurowy

»  sól, pieprz

»  oliwa

Rozgrzejcie piec do 200’C. Na głęboką patelnię/naczynie żaroodporne wlejcie 1 łyżkę oliwy, podgrzejcie, wrzućcie fenkuł razem z czosnkiem, smażcie mieszając ok 4 minuty. Dodajcie wino, gotujcie ok 1 minuty. Dodajcie sok i skórki z pomarańczy, wymieszajcie, gotujcie ok 2 minut. Posólcie i popieprzcie, zdejmijcie z ognia. Doradę posólcie i popieprzcie, wyłóżcie na miksturę z fenkułu, polejcie 2 łyżkami oliwy, wyłóżcie plastry pomarańczy, oliwki, do płynu włóżcie liść laurowy. Pieczcie ok 30-40 minut, w zależności od grubości ryby. Przed podaniem wyjmijcie liść laurowy. Dodajcie klika kaparów.

 

 

 

Prestiż  
Grudzień 2016