Razem smakuje lepiej

Pierwsza japońska restauracja w Szczecinie obchodzi w październiku 12 urodziny. Od 2004 r. Sake przybliża nam tajniki kuchni japońskiej, a od niedawna kusi także smakami Tajlandii. 

Autor

Karina Tessar

Potrawy z Sake doskonale znają pracownicy i piłkarze klubu Pogoń Szczecin, gdyż restauracja od 8 lat wspiera lokalny sport, dostarczając catering do strefy VIP podczas każdego meczu, rozgrywanego w naszym mieście. Choć znakiem rozpoznawczym kuchni japońskiej jest sushi, które w Sake przygotowuje od samego początku ten sam mistrz z Dalekiego Wschodu, restauracja serwuje także inne dania z „Kraju Kwitnącej Wiśni”. – Kociołek pełen grzybów z krewetkami i kurczakiem, tempura czy kaczka w sosie teriyaki to tylko kilka smakowitych przykładów – wylicza Yuanming Wang, właściciel Sake. Klienci doceniają, że restauracja hołduje japońskim tradycjom, ale też stara się iść z duchem czasu. To właśnie za ich namową po 10 latach zmieniono wystrój lokalu na bardziej nowoczesny, ale niepozbawiony azjatyckiego charakteru. Wydzielono w nim intymny VIP room, salę japońską i salę tajską, która również jest odpowiedzią na oczekiwania gości. Właściciel restauracji osobiście wybrał się do Tajlandii, aby zaprosić do współpracy specjalistę kuchni tajskiej. Wybór padł na Sun Boonsiri, która gotowała już m.in. dla gości eleganckiej restauracji w RPA. W Szczecinie przygotowuje najpopularniejsze w jej kraju dania, m.in. świeże sajgonki tajskie, pikantne curry, chrupiące pierożki, kurczaka satay, Pad Thai, doskonałe zupy czy egzotyczne desery. Sun zaprasza do wspólnego poznawania smaków Tajlandii, bo razem po prostu smakuje lepiej.

Prestiż  
Październik 2016